Gå direkt till textinnehållet

Manifestation för det fria ordet i Kina

I helgen är det 700 dagar sedan den svenska förläggaren och författaren Gui Minhai fängslades. Med anledning av det sker på fredag en manifestation för yttrandefriheten i Kina. Bland annat talar Gui Minhais dotter Angela Gui.   UPPDATERAD

Författaren och journalisten Kurdo Baksi är inititativtagare till manifestationen, som också stöds av Svenska Pen och Sveriges Författarförbund.

"Frihetsberövandet av Gui Minhai är ett steg i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. Han styr medier och kultursektorn med järnhand. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Sudan och Vietnam", skriver Kurdo Baksi i ett pressmeddelande om manifestationen.

Manifestationen äger rum på fredag klockan 12.00 utanför Kinas ambassad i Stockholm. Bland de medverkande finns Karin Olsson,  kulturchef på Expressen, Angela Gui, dotter till Minhai, Ulrika Kärnborg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund, Ulrika K Engström, internationell sekreterare i Svenska PEN, Helena Giertta,  chefredaktör för Journalisten och Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot  (L), Jonas Sjöstedt, partiledare (v)  Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter" och Anders Q Björkman, sekreterare i Publicistklubben och biträdande kulturchef Svenska Dagbladet..

Fler avsnitt
Fler videos