Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Jesper Bengtsson

Ökat förtryck av journalister i Iran och ett Italien som backar i pressfrihet. Men 2009 bjöd också på positiva trender, menar Reportrar utan gränsers svenske ordförande Jesper Bengtsson i en summering av utvecklingen för press- och yttrandefriheten under året.

Hur skulle du beskriva 2009 ur ett pressfrihetsperspektiv?

– Det stora nya övergreppet har varit förtrycket av pressfriheten i Iran. Efter protesterna i landet i juni exploderade häktningarna av journalister. Många har också flytt därifrån till Europa, säger Jesper Bengtsson.

Finns några positiva tendenser?

– Ja, det finns många positiva trender. Vi har till exempel det ständigt ökande användandet av nya medier i länder med repressiva regeringar. Visst slår myndigheterna tillbaka, men de får allt svårare att kontrollera informationsflödet.

Var i världen är det svårast att leva som journalist i dag?

– Det finns ett antal länder; värst är det i Burma, Eritrea, Nord-Korea, där det inte existerar någon fri press. Iran har också seglat upp, men där finns ändå en tradition av en oberoende journalistik som försöker göra sig påmind.

Vad finns att säga om utvecklingen i Sverige?

– I Sverige har vi inget dramatiskt nytt under 2009. Men det verkar som att antalet hot mot journalister ökar i takt med att respekten för den journalistiska yrkesrollen har minskat. Det är oroväckande.

…och i Europa?

– Det faktiskt dramatiskt nya i Europa är Italien, där Berlusconi fortsätter att försöka kontrollera medierna. Italien sjönk i år från "free" till "partly free" i House of Freedoms mätning av pressfriheten. Det är första gången ett EU-land halkar neråt.

Om du fick önska något för att öka pressfriheten i Sverige och världen?

– Att FRA-lagen avskaffades. Den är ganska tveksam ur en yttrandefrihetssynpunkt. Meddelarskyddet riskerar att bli satt ur spel. För 20 år sedan hade vi nog inte godkänt den.

– Internationellt skulle jag önska att EU blev mer aktivt i press- och yttrandefrihetsfrågor. Då skulle man till exempel inte godkänna att Berlusconi far fram som han gör. 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt