Gå direkt till textinnehållet

Man döms för olaga hot av ledarskribent

En man i 55-årsåldern döms till villkorlig dom efter att ha hotat ledarskribenten Jonna Sima på Twitter.

Mannen, bosatt i Vallentuna kommun, döms till villkorlig dom och böter.

Jonna Sima välkomnar tingsrättens beslut.

– Domen handlar om journalistik och yttrandefrihet, den är prinicipiellt väldigt viktig, säger hon. Det blir skönt att nu kunna lämna det här bakom mig.

Annons Annons

Mannen hotade henne genom att på Twitter i oktober 2020 skriva att han ”tipsat buset” om hennes bostadsort och att ”subban får sitt inom kort”.

Mannen medger tweeten men hävdar att är den är tagen ur sitt sammanhang och skriven i affekt grundad på att Jonna Sima skrivit om invandring i positiva ordalag. Han har uppgett att han inte avsåg att hota med våld.

En enig tingsrätt anser dock att det ”ligger betydligt närmare till hands att
uppfatta meddelandet som ett hot om brottslig gärning mot Sima eller hennes familj” samt att mannen måste ha insett det när han publicerade texten. Han måste också ha förstått att hon i egenskap av journalist på en stor tidning, skulle få del av meddelandet, skriver Attunda tingsrätt.

Påföljden för olaga hot är fängelse i upp till ett år. I det aktuella fallet är hotet extra allvarligt eftersom det riktades mot Sima för något som rörde hennes arbete som journalist med samhällsviktiga arbetsuppgifter, anser tingsrätten, varför påföljden inte kan stanna vid böter. Mannen är dock tidigare ostraffad och får villkorlig dom.

Han ska böta 5 000 kronor till Sima.

Nyligen kritiserade SVTs programchef Charlotta Friborg den friande domen mot en kvinna som hotat ett SVT-nyhetsankare på Twitter. I den andra domen på kort tid blir det alltså i stället fällande dom.

Fler avsnitt
Fler videos