Gå direkt till textinnehållet

Lönsam jakt på SRs upphovsrättsintrång Frilans fick 200 000 kr

Av en slump fick frilansen Roger Bengtsson reda på att Sveriges Radio sänt hans program fler gånger än avtalat. Efter tre års kamp har Roger Bengtsson fått 200 000 kronor i ersättning.

Av en slump fick frilansen Roger Bengtsson reda på att Sveriges Radio sänt hans program fler gånger än avtalat. Efter tre års kamp har Roger Bengtsson fått 200 000 kronor i ersättning.

upphovsrätt Roger Bengtsson hade kommit överens med SR att producera en serie program på frilansbasis för Vetenskapsredaktionen vid P 1. Varje program skulle sändas högst två gånger.

– En dag ringde en lyssnare och ställde frågor om ett av mina program. Han hade hört det i en lokalradiostation i södra Sverige, berättar Roger Bengtsson.

Det visade sig att P 4 hade redigerat ner hans program från 19 till ett fåtal minuter och lagt ut dem åt lokalradion att använda fritt.

Roger Bengtsson kontaktade SR och påpekade att företaget hade gjort intrång i hans upphovsrätt. Han blev erbjuden några hundra kronor per felutnyttjat program.

Han lät sig inte nöja med det utan krävde 24 000 kronor, lika mycket som en annan frilans fått av SR i ett motsvarande fall.

En av juristerna vid SR svarade per brev: ”Det är självklart att produktionen har gjorts åt Sveriges Radio och vi måste kunna använda våra program i verksamheten hur än våra kanaler och program är utformade. Detta gäller för all produktion som görs av anställda och andra som arbetar åt bolaget”.

– Märkligt att Sveriges Radios egen jurist inte känner till hur bestämmelserna om upphovsrätt fungerar, tycker Roger Bengtsson.

Genom ännu en lyssnarkontakt kom det fram att även SRs utlandsprogram Radio Sweden hade återutsänt hans program.

– Efter några månader fick jag stopp på överutnyttjandet. Annars hade nog mitt material exploaterats under resten av mitt tvååriga frilanskontrakt. Några program sändes faktiskt även efter att företaget skriftligen bedyrat att utnyttjandet upphört.

Enligt Gunhild Frylén, jurist vid SR, beror hela historien på att avtalet med Bengtsson var otydligt skrivet.

Hur många gånger hade då SR sänt Bengtssons program utan tillstånd? Först meddelade SR att det inte gick att ta reda på. Sen blev svaret att det i Radio Sweden rörde sig om sju program som gått vardera minst nio gånger. Han erbjöds då 6 400 kronor.

I slutet av förra året parkerade sig Roger Bengtsson en vecka på Arkivet för ljud och bild i Stockholm.

– Jag gick igenom minst 50 000 sidor med bandprotokoll. Handleden smärtar fortfarande efter slitet med alla tröga pärmar…

Slutsatsen blev att SR olovligen sänt hans program i P4 minst 34 gånger. Historien slutade med att SR betalade ut 200 000 kronor i arvode och skadestånd.

– Att Sveriges Radio gick med på en förlikning utanför domstol kan bero på att de inte vill ha ut saken och därmed väcka den björn som sover, påpekar Roger Bengtsson.

SJF-juristen Olle Wilöf som drivit fallet åt Roger Bengtsson hyser samma misstanke.

– Man kan fråga sig hur många sändningar som SR har gjort av andra frilansars program i till exempel Radio Sweden utan att betala frilansersättning och utan att fråga om lov.

Men Radio Swedens chef Finn Norgren tror att Bengtsson-fallet är unikt.

– Det är det enda jag hört talas om under de två år jag varit chef här.

SRs personaladministratör Wanja Wide håller med.

– Hade det funnits fler fall skulle vi snabbt fått signaler om det.

Är det någon idé för andra radiofrilansar att försöka ta reda på om deras material överutnyttjats?

– I så fall får man vara beredd att det kommer att ta en massa tid och arbete, säger Roger Bengtsson. Och låt juristerna driva ärendet. Ensamma är vi journalister usla förhandlare.

Fler avsnitt