Gå direkt till textinnehållet

Lockoutade tvingas finna sig i löneavdrag

Avdrag på lönen trots att man jobbar som vanligt? Tidningsutgivarnas varsel om lockout på fridagar höjde en del ögonbryn. Men ett tidigare rättsfall visar att man får finna sig i att bli lockoutad när man är ledig.

Avdrag på lönen trots att man jobbar som vanligt? Tidningsutgivarnas varsel om lockout på fridagar höjde en del ögonbryn. Men ett tidigare rättsfall visar att man får finna sig i att bli lockoutad när man är ledig.

Vid en lockout utestängs arbetstagarna från sina jobb och får ingen lön under denna tid. Tidningutgivarnas första varsel, som träder i kraft vid midnatt på torsdag, om inte konflikten är över, gäller dock bara ordinarie fridagar, då medarbetarna är lediga enligt schema.

Journalistförbundet har aldrig tidigare varslats om en liknande konfliktåtgärd.

– Och ingen annan som jag har pratat med på svensk arbetsmarknad heller, säger Journalistförbudnets ord­förande Agneta Lindblom Hulthén.

–Det är en väldigt aggressiv åtgärd, anser hon.

LO-TCO Rättsskydd, fackföreningarnas juridiska byrå, har hittat ett rättsfall från 1995 där frågan om löne­avdrag för fridagar vid lockout har prövats.

– Vår rättsliga bedömning, utifrån domen, är att man inte kan angripa det här utifrån att det är fridagarna som TU varslat om, säger Annett Olofsson som är enhetschef på avdelningen för arbetsrätt.

Arbetsdomstolens dom gällde en konflikt mellan Transportarbetare-förbundet och HAO Flygbranschens Arbetsgivarförbund tillsammans med SAS. Lockouten varade under en dag och även de som var lediga denna dag fick löneavdrag.

Situationen är inte identisk, men det finns formuleringar i dom­skälen som anknyter till dagens konflikt mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet, enligt Annett Olofsson.

Med månadslön har man ju rätt till lön för varje dag i månaden oavsett hur många dagar man faktiskt jobbar, resonerar domstolen och skriver: ”En arbetstagare som har en dag inplanerad som fridag bör alltså få finna sig i att i stället bli utsatt för lockout den dagen.”

Enligt Tidningsutgivarna finns det en särskild tanke bakom valet av stridsåtgärd.

– Det finns en irritation över att Journalistförbundet lägger en blockad där medlemmarna fortsätter upprätthålla lön men sitter med armarna i kors, säger Stefan Koskinen, förhandlare på Tidningsutgivarna.

Han tar som exempel en redigerare som har som uppgift att rita utrikessidor, men som inte får hantera externt material under konflikten.

– I det perspektivet tycker vi att Journalistförbundet faktiskt får betala en del av det de ställt till med.

Den som får avdrag på lönen kommer att få ersättning av Journalistförbundet.

– Är det korrekta varsel så håller vi våra medlemmar skadelösa, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Löneavdragens storlek kommer att variera beroende på schema. För den som jobbar måndag till fredag, kommer alltså lördag och söndag att dras av på månadslönen. Om lockouten skulle pågå under hela september, skulle de som omfattas av den få stora löneavdrag.

Med en lön på 26 186 kronor, medianlönen för dagstidningsjournalister i Sverige 2005, skulle avdraget bli 8 609 kronor i september eftersom fem helger infaller under månaden.

Med fler lediga dagar blir löne­avdraget ännu större. De som är sjukskrivna, semesterlediga eller tjänst­lediga är undantagna från lockouten.

lo@journalisten.se

Fler avsnitt