Gå direkt till textinnehållet

Lisa Söderberg: Fram med rapporterna

Sveriges Radios VD Lisa Söderberg har skrivit ett brev till Riksarkivet och begärt att få ut en 50 sidor lång rapport som innehåller uppgifter om medarbetare på SR. Om hon får ut rapporten tänker hon offentliggöra innehållet.

Sveriges Radios VD Lisa Söderberg har skrivit ett brev till Riksarkivet och begärt att få ut en 50 sidor lång rapport som innehåller uppgifter om medarbetare på SR. Om hon får ut rapporten tänker hon offentliggöra innehållet.

Som Journalisten avslöjade förra veckan har minst fyra chefer och medarbetare på Sveriges Radio i hemlighet varit uppgiftslämnare till säkerhetspolisen. Åsiktsregistreringen pågick från mitten av 40-talet och fram till slutet av 70-talet.

Enligt uppgifter som förra chefen för Rapport och SR P1, Ewonne Winblad, tagit del av ska närmare 240 personer ha registrerats av säkerhetspolisen under rubriken ”Anställda SR/SVT”. Uppgifterna ingår i den rapport till Säkerhetstjänstkommissionen som Ewonne Winblad skrivit.

Men kommissionens uppgifter bygger på information hämtade från endast några få sidor. I Riksarkivet finns det ytterligare 50 sidor som Sveriges Radios VD Lisa Söderberg begärt att få ut.

– Mitt mål är att rapporten ska offentliggöras – om jag nu får ut den, säger Lisa Söderberg.

SR har egen krigsorganisation

Uppgifterna om 240 personer registrerade av Säpo innebär inte att samtliga utsatts för åsiktsregistrering. De som i hemlighet registrerades kan ha buntats ihop med dem som krigsplacerats i totalförsvaret.

Enligt ett avtal mellan SR och regeringen, som härrör sig från åren efter andra världskriget, har bolaget en egen krigsorganisation.

Försvaret har hemliga anläggningar och anställda på SR som deltar i beredskapsövningar och tar del av hemliga dokument blir säkerhetsklassade. Det finns tre säkerhetsklasser: Klass 1 som består av VDn, säkerhetschefen och den person som har det tekniska huvudansvaret för de hemliga anläggningarna. Klass 2 består av ungefär tio medarbetare som besökt hemliga anläggningar eller tagit del av hemliga handlingar. I Klass 3 finns de som deltagit i militära övningar. Det rör sig om max 20 personer.

Dessa personer får ett formulär där de fyller i personuppgifter och inkomst. Uppgifterna hamnar hos säkerhetspolisen som bland annat samkört dem med brottsregistret. Det finns alltså ett antal personer inom SR som vet att de är säkerhetsklassade och registrerade.

50 medarbetare säkerhetsklassade

De som avslutat sin aktiva tjänst inom totalförsvaret kvarstår i registret i fem år. Lisa Söderberg tror att ungefär 50 medarbetare på SR i dag är säkerhetsklassade.

Huruvida säkerhetspolisen i dag spionerar på SR-anställda och registrerar deras åsikter känner Lisa Söderberg inte till:

– Jag får hoppas att åsiktsregistrering inte förekommer. Jag har ingen aning om så är fallet. Alla demokratiska länder har en säkerhetstjänst. Hur de arbetar vet jag inte.

Witold Lanzenberg, journalistklubbens ordförande på SR, begärde efter Journalistens avslöjande att SRs styrelse ska se till att medarbetare som utsatts för registrering får veta på vilka grunder de hamnat i Säpos aktiv. Han vill också ha klara besked om huruvida det fortfarande förekommer åsiktsregistrering. Dessa krav förde han fram vid senaste styrelsemötet, förra onsdagen.

Han är dock besviken på styrelsens reaktion.

– Styrelsen tyckte inte att det var en stor fråga. Det verkade som om de ansåg att det är en del av de politiska spelreglerna och att vi från fackets sida överreagerade. De hänsköt frågan till VDn Lisa Söderberg, säger Witold Lanzenberg.

pj@sjf.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.