Gå direkt till textinnehållet

Lindblom Hulthén vittnade i AD

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén och förbundets förre ombudsman Leif Palo vittnade idag om hur arbetsgivarna systematiskt missbrukar Lagen om anställningsskydd (LAS) när Journalistförbundets stämning mot Sveriges Television togs upp i Arbetsdomstolen (AD).

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén och förbundets förre ombudsman Leif Palo vittnade idag om hur arbetsgivarna systematiskt missbrukar Lagen om anställningsskydd (LAS) när Journalistförbundets stämning mot Sveriges Television togs upp i Arbetsdomstolen (AD).

Målet handlade om en projektanställd på SVT Göteborg som sades upp tio dagar innan hon skulle få företrädesrätt till en fast tjänst, för att på måndagen därefter fortsätta samma jobb som anställd i egen enskild firma.

I ett vittnesmål från SVT Västs redaktör Stefan Silfverberg bekräftades att lagen utnyttjades systematiskt för att undvika arbetsgivaransvar.

– På SVT är det vedertaget att högt uppskattade medarbetare efter elva månaders tjänstgöring under en tid får lämna företaget och gå några varv hos andra arbetsgivare. Man brukar tala öppet i termer som att man kan ta in någon igen när denne har blivit ”ren”, alltså när denne varit så lång tid utanför SVT att de inte kan tillgodoräkna sig tidigare tjänstgöringstid i SVT för att få förtur till en fast tjänst, sade han.

– Arbetsgivarna kringgår medvetet och systematiskt LAS, och utnyttjar lagen på ett sätt som den alls inte var tänkt att tillämpas. Vi har kunnat konstatera att på visa programredaktioner är samtliga reportrar projektanställda, sade Agneta Lindblom Hulthén.

bryt

Under rättegången försökte rätten skaffa underlag för att utröna om den aktuella medarbetarens verksamhet som journalist på SVT handlade om en projektanställning som tillförde extern kompetens eller om det handlade om ett mer vardagligt arbete, med karaktären av ett arbetstagarförhållande.

Björn Liberg, ombud för SVT genom arbetsgivarorganisationen SRAO, tror dock inte att en eventuell fällande dom skulle få några generella konsekvenser för branschen:

– Nej, det här målet handlar om ett enskilt fall. Möjligen skulle en fällande dom kunna få effekt på någon snarlik situation i branschen. Jag tycker att det är viktigt att framhålla att företaget agerar korrekt och utnyttjar de möjligheter lagarna ger. Och att anlita utomstående medarbetare ingår i själva sändningsuppdraget.

bryt

Journalistförbundets ombud, Annett Olofsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd, tror å sin sida att en fällande dom kan få bredare konsekvenser.

– Vinner vi fullt ut blir det en bekräftelse på att projektanställda som övergår till att vara frilansar fast med samma arbetsuppgifter i egen firma ska betraktas som arbetstagare och därför har förtur till tjänst.

Under AD-förhandlingarna skulle dels klargöras om den aktuella SVT-medarbetaren skulle räknas som arbetstagare eller uppdragstagare under den aktuella perioden, dels om en otillåten tidsbegränsning tillämpades i detta fall.

Dom meddelas om cirka sex veckor.

pf@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.