Gå direkt till textinnehållet

Libérations chefredaktör avgår

Krisande dagstidningen Libérations chefredaktör Nicolas Demorand har beslutat att lämna sin post.

Som Journalisten berättade i måndags pågår en öppen strid om den ekonomiskt mycket svaga Libérations framtid. Journalisterna protesterar mot aktieägarnas planer på att förvandla tidningens huvudredaktion till ett kulturcentrum och flytta journalistiken till olika digitala plattformar.

Igår meddelade chefredaktören Nicolas Demorand att han lämnat in sin avskedsansökan. Till Le Monde säger han att han hoppas att hans beslut ska möjliggöra en ny dialog om tidningens framtid.

Demorand har varit chefredaktör i tre år och haft svårt att vinna personalens förtroende. Han har flera gånger fått ett misstroendevotum riktat mot sig, senast i november 2013. Ett skäl till missnöje har varit att Demorand ansetts för frånvarande på redaktionen. Till Le Monde säger han att hans uppdrag till stor del handlat om att hitta intäkter till tidningen – ett tidskrävande arbete.

Krisen mellan anställda och Demorand fördjupades för en vecka sedan, då redaktionen vägrade att publicera en text han skrivit om situationen på tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos