Gå direkt till textinnehållet

Låt Excel göra svinjobbet

Allt fler journalister har upptäckt att de enkelt kan vaska fram nyheter med hjälp av ett kalkylprogram.Med den metoden kunde Joachim Kerpner på Aftonbladet visa vilka gator i Stockholm som är mest drabbade av bilstölder.

Allt fler journalister har upptäckt att de enkelt kan vaska fram nyheter med hjälp av ett kalkylprogram.

Med den metoden kunde Joachim Kerpner på Aftonbladet visa vilka gator i Stockholm som är mest drabbade av bilstölder.

RESEARCH Joachim Kerpner började med att begära ut uppgifter från polisen över sommarens alla bilstölder i Stockholms län.

Annons Annons

– Jag bad polisen e-posta uppgifterna och bifoga en Excelfil så att jag lätt skulle kunna göra en sammanställning i min egen dator, berättar Joachim Kerpner.

Excel är namnet på det kalkylprogram som flest journalister använder.

I Excel sammanställde Joachim Kerpner statistik för 4 000 bilstölder. Han kunde gata för gata ange var det var störst risk att få sin bil stulen i Stockholm.

– Jobbet tog ett par dar. Hade jag räknat manuellt skulle det nog ha tagit en månad, säger Joachim Kerpner.

Thomas Lundh vid Värnamo Nyheter kommer med ett annat exempel.

– Jag hämtade uppgifter från en CD-skiva som innehåller årsredovisningar för alla Sveriges aktiebolag, berättar han.

– Dessa uppgifter körde jag i Excel och kunde visa att 16 procent av näringslivet inom vårt spridningsområde har ägare utanför Sverige, säger han.

Lars Hugo på Landstingsvärlden har använt sitt kalkylprogram bland annat för att bearbeta en enkätundersökning från Landstingsförbundet.

– 90 sjukhus hade svarat på 40 frågor om sitt miljöarbete. Ur de osorterade uppgifterna kunde jag med datorns hjälp plocka fram landets miljövänligaste sjukhus. Att göra det manuellt hade knappast varit värt jobbet.

Niclas Brunell, researcher på TV 4, brukar hålla kurser i hur journalister kan använda kalkylprogrammen. Han ger en demonstration.

– Inför årets riksdagsval lade jag upp alla riksdagsmän i Excel med uppgifter om deras förmögenhet, extraknäck, hemlän, skulder och annat här i min dator.

Niclas Brunell plockar fram ett rutnät på datorn där uppgifterna om riksdagsmännen står uppställda i prydliga kolumner.

– Så här enkelt är det till exempel att ta fram alla moderater med taxerad förmögenhet.

Niclas gör några knapptryckningar och upp kommer en lista med den mest förmögne moderaten i topp.

Efter valet lade Riksskatteverket upp siffror över valdeltagandet på sin hemsida på Internet. Niclas Brunell kopierade sidan och klistrade in den i Excel, ett jobb som tog några sekunder. Sen plockade han ut de valkretsar med högst respektive lägst valdeltagande och kopplade det till inkomstuppgifter.

– I valkretsar med förmögna människor hade uppåt 95 procent röstat, för fattiga valkretsar var siffran nere i 45 procent. Så enkelt kan det vara att ta fram något att göra ett jobb på.

Arbetet underlättas av att de flesta myndigheter använder excel eller något konverteringsbart kalkylprogram där de sparar statistik med mera.

Det kan gälla allt från kontokortsutgifterna för fastighetsnämndens politikers till Räddningsverkets statistik över brandförebyggande insatser.

Ber man myndigheten att e-posta uppgifterna i en Excel-fil eller motsvarande är det bara att kopiera över materialet till det egna programmet.

Ett krux är att myndigheterna inte är tvungna att lämna ut offentliga uppgifter i elektronisk form även om exakt samma uppgifter måste lämnas ut utskrivna på papper.

– Men kör man med öppna kort och berättar vad man ska ha uppgifterna till brukar tjänstemännen ställa upp och e-posta över dem, säger Niclas Brunell.

Det är fortfarande ganska få svenska journalister som har upptäckt kalkylprogrammens fördelar.

– På många redaktioner har nog inte journalisterna tid att gå en kurs för att lära sig programmen. Det tar ett par dar men är absolut värt tiden.

Niclas Brunells tips

Lägg in så många typer av uppgifter som möjligt när du ändå tankar över stora faktamängder. En dag kanske du vill kombinera med nya uppgifter och då kan det vara krångligt att mata in dem på nytt.

Håll isär olika typer av information. Skriv inte in t ex personnummer och namn på samma fält, då tappar du massor av sorteringsmöjligheter.

Bestäm exakt vad du vill ha fram innan du börjar katalogisera uppgifterna.

Webben är en guldgruva av siffror. Många myndigheter har lagt upp siffrorna så det bara är att kopiera och klistra in i den egna datorn.

Länkar till användbara sajter som även kan användas att träna sig på:

http://www.val.rsv.se/val/val_98/resultat/html/

http://www.amv.se/ams/stat/index.html

http://www.scb.se

Fler avsnitt
Fler videos