”Joakim lät precis som vanligt”
JOAKIM MEDIN Joakim Medin skulle ha varit på Gräv i Borlänge, men sitter frihetsberövad i Turkiet. Ändå är hans närvaro påtaglig på konferensen. – Det kändes viktigt att komma hit. Folk kommer fram hela tiden och pratar med mig om Joakim, säger hans fru Sofie Axelsson.
Under Gräv:s öppningsceremoni i Borlänge i fredags lunch visades Joakim Medins ansikte på storskärm. Exakt samtidigt fick hans fru, Dagens ETC-journalisten Sofie Axelsson, som befann sig i salen, ett samtal från ett turkiskt nummer. Hon hade fått veta att Joakim Medin kanske skulle kunna ringa ett första samtal under fredagen och suttit med telefonen klistrad i handen.
Hon kastade sig ut, hoppade över stolarna i stället för att gå runt.
– Det var så symboliskt märkligt, att han ringde precis när hans ansikte var på storskärm för 650 journalister, säger hon.
Hur var samtalet?
– Han lät precis som vanligt, var verkligen sig själv. Vi kunde skämta. Jag var också glad över att jag också kunde hålla en sån nivå. Jag var lite rädd över att jag skulle bryta ihop. Jag tror det är viktigt för honom att han känner att jag är stark och klarar mig.
Det starka stödet från svenska kollegor betyder mycket för Joakim Medin, säger Sofie Axelsson.
– Han har svårt att förstå det, för han har ingen tillgång till medier. Nu har han fått en tv in på sitt rum, där han får se på turkiska nyheter på engelska.

Hon har gjort en mängd intervjuer sedan han greps för drygt två veckor sedan. Svenska, norska, danska medier, BBC.
Du är reporter, men nu är du den som blir intervjuad. Hur är det?
– Det är klart att jag hellre hade velat att Joakim var hemma, och slippa det här. Men det här känns som det konkreta jag kan göra, för att uppmärksamma och sprida ordet om hans fall. Så jag gör gärna det.
– Jag får alla möjliga meddelanden. En person erbjöd sig att ingå i ett utbyte och fängslas i hans ställe.
Hon står i tät kontakt med UD och har “konsulär sekretess”, kan inte berätta några detaljer. Men förhoppningen är att både det diplomatiska spåret och det juridiska ska leda till att han släpps fri så snart som möjligt.
– Det finns uppenbarligen ingenting i anklagelserna, det är helt grundlöst. Han är journalist, journalistik är inte ett brott.
Förra året var Joakim Medin även fysiskt närvarande på Gräv. Då var han nominerad till en Guldspade för sin bok Kurdspåret.
– Det känns bra, det är ett kvitto på hans journalistik.
Paret är kollegor på Dagens ETC och har gjort granskningar gemensamt. Det händer också att de reser tillsammans, då han skriver och hon fotar. I maj 2023 var de en månad i Istanbul tillsammans.
– Han har haft fokus på bristande demokrati i många länder, också Ungern och Israel-Palestina.

Hur mycket fokus kan du ha på arbetet i det här läget?
– Jag är gärna på redaktionen. De är generösa med att jag får jobba så mycket som jag vill och kan, men också göra intervjuer och praktiska saker på arbetstid – det är så mycket som behöver redas ut. Banken, Skatteverket, allt sånt är bara öppet på vardagar.
På ett extrainsatt samtal om Joakim Medins fall på Gräv uppmanade bland andra Martin Schibbye svenska journalister att fortsätta granskningen som Medin inte kan göra, det vill säga att granska Turkiet.
Vad hoppas du att svenska kollegor ska göra?
– Jag hoppas att de fortsätter vara journalister och uppmärksammar den här situationen. Att de gör sitt jobb. Jag tror inte att Joakim skulle vilja ha det på något annat sätt heller.
I juli ska parets första barn, en dotter, födas. Till dess måste Joakim Medin ha släppts, säger Sofie Axelsson. Tanken på att han skulle kunna sitta frihetsberövad i åratal accepterar hon inte.
– Jag har mycket hopp. Han kommer att komma hem, och vi kommer att ha en otrolig berättelse att berätta för vår dotter.