Gå direkt till textinnehållet

Lars Truedson tar över mediegranskande institut

Det blir Lars Truedson, till vardags producent för P1-programmet Medierna och en av ägarna bakom produktionsbolaget Tredje Statsmakten, som blir ny föreståndare för stiftelsen Institutet för mediestudier Sim(o).

Med radioprogrammet Medierna producerar han redan granskningar för etern. Nu är det dags för nästa utmaning, det som föreståndare för det mediegranskande institutet Simo(o). En stiftelse som gett ut ett 50-tal skrifter om mediernas villkor och arbetssätt. Truedsson tar över efter Torbjörn Von Krogh och börjar den 15 februari.

Grattis till jobbet, vad blir ditt första uppdrag?
– Jag vill fortsätta förfina det Torbjörn och de andra redan börjat med. Kanske öka tempot något, men framför allt fortsätta granska och skildra mediernas funktion i samhället, säger Lars Truedson.

Finns det någon speciell fråga du vill titta på?
– Ja, hur vi ska se till att det finns en tillräckligt stark journalistik över hela landet. Vi har utanförblicken på det här och ska prata för mediekonsumenterna. Annars handlar det mycket om att nosa upp aspekter där det finns brister i hur medierna agerar. Inte så mycket i en enskild artikel men hur medierna agerar i stort i en speciell fråga.

Du ska dela din tid mellan detta och Tredje statsmakten. Hur ska det gå ihop?
– Jag kommer nog hinna med. Men det kommer såklart vara en period när min tid kommer vara tajt. Både Sveriges radio och Sim(o) har gjort bedömningen att det här är jobb som kompletterar varandra, i och med att jag bevakar medier även med radioprogrammet. Sen kan det kanske finnas situationer när jag får gå till mina kollegor för hjälp med att fatta ett beslut. När någon ringer mina uppdragsgivare på Medierna (P1) och säger att en av Sim(o)s rapporter innehåller dumheter, ska kanske inte jag ska ta ställning till om Medierna i P1 ska göra den granskningen. Det får mina kollegor göra.

Fler avsnitt
Fler videos