Gå direkt till textinnehållet

Lars Alkner: ”Övervägande positiva reaktioner”

Hallpressens kampanj ”Alla får plats” har fått övervägande positiva reaktioner, men 25 personer har sagt upp sina prenumerationer. Artikelserien som går i Hallpressens alla tidningar fram till sista april är ett ställningstagande för demokrati och alla människors lika värde.

1 maj förra året demonstrerade nazistiska Svenskarnas Parti i Jönköping. Våldsamheter uppstod mellan nazister och vänsterextremister från Revolutionära Fronten och flera personer tvingades uppsöka sjukhus.

I år har SvP fått demonstrationstillstånd igen den 1 maj i Jönköping och polisen har tidigt gått ut med en uppmaning till allmänheten att hålla sig borta.

– Det uppstod en känsla på flera avdelningar och redaktioner inom Hallpressen att vi måste göra någonting. Vi har fått nog. Det har skett en förskjutning i det offentliga samtalet, rasistiska åsikter har blivit mer rumsrena i samtalet och nazisterna demonstrerar mot demokrati och alla människors lika värde. Vi ville visa att vi tar ställning för demokrati, för människors lika värde, säger Lars Alkner som är chef för redaktionell verksamhet inom Hallpressen.

Efter en diskussion med bland annat ägarna, efter ett förslag om en artikelserie som väcktes av Jönköpings-Postens kulturredaktör Nina Marjavaara, enades man om en kampanj, och en reportervikarie föreslog namnet ”Alla får plats”.

– Det är inte ett ställningstagande i invandringspolitiken, som koncern har vi inte åsikter om hur många invandrare som Sverige ska ta emot eller hur gränskontrollen ska fungera. Det handlar inte heller om att vi vill förbjuda åsikter eller inskränka yttrandefriheten eller demonstrationsfriheten. Det är ett ställningstagande för ett inkluderande samhälle, mångfald och respekt för människors lika värde, säger Lars Alkner.

Bland artiklarna som har publicerats finns ett gemensamt uttalande från alla ansvariga utgivare inom Hallpressen, en om kartläggning var man röstar på SD, en krönika av en avhoppad nazist, en krönika av en kvinna som berättar om hur hennes existens som rasifierad, queer och kvinna hotas av nazisternas demonstration, samt flera intervjuer med experter på yttrandefrihet och högextremism.

Mottagandet av kampanjen har varit övervägande positivt, från hela landet och även lokalt. Men hatet frodas som vanligt.

– På sajter som Avpixlat och i en tråd på Flashback har det som vanligt väckt ilska, jag uppmanas att flytta från mitt radhus så att alla ska få plats där, och så vidare. Det är uppenbart att de inte läst vår programförklaring. Det är mycket prat om PK-media, och 25 personer har faktiskt sagt upp sina prenumerationer, fördelade på våra tio prenumererade tidningar, säger Lars Alkner.

– Men vi har fått nya stödprenumeranter också. Vi vet inte hur många, för vi frågar inte varför man börjar prenumerera, bara varför man slutar.

Fler avsnitt
Fler videos