Gå direkt till textinnehållet

Lämnar Sydsvenskan efter 20 år

Efter två decennier på Sydsvenskan blir Johan Wessman chefredaktör och ansvarig utgivare för Öresundsinstutets samhällsmagasin Øi ANALYSe.– Ett underbart uppdrag.  

– Jag har fått ett oerhört fint erbjudande. Öresundsinstitutet har länge försökt att värva över mig. Samtidigt som jag känner ett behov av förändring kan jag nu avsluta med flaggan i topp här, säger Johan Wessman som tillsammans med Jens Mikkelsen är nominerad till Stora journalistpriset för en serie avslöjanden om HSB Skånes vidlyftiga affärer.

Under sina 20 år på Sydsvenskan har Johan Wessman hunnit vara inrikesreporter, lokalreporter, personalredaktör och ekonomireporter. Han är i grunden ekonom, därför känns det spännande att gå vidare till ett fördjupande magasin som bevakar näringsliv och samhällsfrågor i Öresundsregionen.

Sydsvenskan har en upplaga på 130 000 ex, Øi ANALYSe kommer ut i 5 000 ex. Hur känns det?

– Jag går från en stor och allmänt spridd tidning till en liten nischad produkt, med en tydlig och intressant målgrupp: beslutsfattare inom näringsliv, politik och samhälle. Man kan beskriva magasinet som en regional version av The Economist.

Vad kommer du att sakna från Sydsvenskan?

– Framför allt goda kollegor, och en bra ledning med (VDn) Johan Ståhl, Daniel Sandström och Pia Rehnqvist som ny ekonomichef. Jag hade gärna fortsatt samarbetet med henne men samtidigt är jag 46 år – det känns som att det är nu eller aldrig.

Fler avsnitt
Fler videos