Gå direkt till textinnehållet

Läkare tänker stämma Expressen

Styrelsen för Sveriges läkarförbund har beslutat stödja läkare som vill stämma Expressens ansvarige utgivare för förtal.Anledningen är att Expressen publicerat namn på 80 läkare som varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Styrelsen för Sveriges läkarförbund har beslutat stödja läkare som vill stämma Expressens ansvarige utgivare för förtal. Anledningen är att Expressen publicerat namn på 80 läkare som varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Det var i juli som Expressen offentliggjorde namnen på de 80 läkarna. Hittills har 17 läkare PO-anmält artiklarna.

– Några av läkarna avser att gå vidare till domstol. Det här är så allvarligt att vi kommer att ge dem den hjälp de behöver vid en eventuell förtalsprocess, säger förbundsordförande Bernhard Grewin.

Är det inte bra att patienter varnas för oskickliga läkare?

– Läkare har inte uppsåt att skada och anmälningar till HSAN speglar inte alltid läkarens kompetens, svarar Bernhard Grewin. Ofta beror misstag på systemfel i vården, till exempel för små resurser.

Men har inte patienterna rätt att få veta ens vilka läkare som gjort upprepade misstag?

– Den enskilde kan vända sig till HSAN för att få namnen på dessa läkare. Istället för att offentliggöra namn bör man satsa på att ge resurser för att höja säkerheten inom vården genom förebyggande arbete.

En av de utpekade är Per Videhult, kirurg i Västerås.

– Expressens reportrar ringde inte ens upp oss för att ta våra kommentarer. Om de gjort det hade jag och flera andra läkare kunnat meddela att de varningar vi fått redan hade upphävts i domstol.

Enligt Per Videhult hade 19 av läkarna överklagat sina varningar som alltså inte vunnit laga kraft vid Expressens publicering. Han tror att Expressens artiklar leder till att läkare hetsas till onödiga undersökningar och att vårdpersonal kommer att dra sig för att rapportera fel i vården.

– Det är lika naivt att tro att hot om att hamna i pressen ska leda till säkrare sjukvård som föreställningen att trafikdöden kan stoppas genom att namn på dem som kört på någon offentliggörs, anser Per Videhult.

Berner: Det är konsumentupplysning

Expressens ansvarige utgivare Joachim Berner ser publiceringen som konsumentupplysning och anser att patienterna bör ha rätt att veta vilka läkare som gjort misstag.

– Jag är medveten om att fel kan bero på att läkare arbetat under tidspress. Genom publiceringen vill vi aktualisera debatten om bristande vårdresurser.

Det är mycket ovanligt att medier publicerar listor över prickade läkare. 1986 fälldes GT i Opinionsnämnden för en sådan lista.

Hans Månson, ansvarig utgivare på Sydsvenskan, säger nej till listor över prickade personer i vården.

– Däremot kan det vara befogat att namnge läkare som begått upprepade misstag. Men ofta beror misstag inom vården på att man arbetat under svåra förhållanden och då är det mer befogat att göra ett knäck på arbetssituationen.

sw@sjf.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.