Kvinnliga TV-reportrar i Sydafrika måste ha ljus hy
För att få jobb på TV i Sydafrika bör en kvinnlig journalist ha ljus hy och tala med en brittisk-engelsk accent. Det visar en studie som medieforskaren Maria Roxberg gjort.(På bilden Maria Roxberg)
Ungefär hälften av journalisterna i Sydafrika är kvinnor. Men endast 18 procent av dem som jobbar på nyhetsredaktioner är svarta. 30 procent av kvinnorna har höga befattningar inom medieföretag. Bland de svarta är siffran endast 6 procent. Svarta kvinnliga journalister tjänar generellt 25 procent mindre än sina manliga kolleger.
Det visar en studie som medieforskaren Maria Roxberg vid JMK gjort i delstudien Rapport från regnbågsredaktionen, som presenteras nu lämpligt inför fotbolls-VM i Sydafrika, i Nordicom-Information.
– Kvinnor jag pratat med talar om ett glasberg, att de kommer till en viss nivå och sedan är det stopp. Det rör sig om samma problem som i väst, att det är svårt att kombinera karriär med familjebildning, säger Maria Roxberg.
Då det gäller etermedier har hon sett att svarta kvinnors hudfärg är avgörande för att de ska få jobb som nyhetsankare.
– Programledare har ofta en ljusare hudton, rakt hår och jobbar de med sändningar på engelska krävs det en brittisk-engelsk accent. Kommer man från en kåkstad kan det därför vara svårt att få jobb. De måste lära om och prata med ny accent för att duga i TV och radio, säger Maria Roxberg.
Hon menar att vithet associerar till kulturell förfining och utbildning, att låta vit visar på att man har anammat anglosaxiska journalistideal som anses eftersträvansvärt.
– En av de kvinnor jag träffade berättade att då hon började på radiostationen läste de manliga vita kollegerna in hennes speakertexter eftersom chefer ansåg att hennes röst inte dög, säger Maria Roxberg.
Efter det fria valet i Sydafrika 1994 infördes en progressiv konstitution med lagar som tvingade arbetsgivare att ha en jämställd arbetsplats vad det gäller kön och etnicitet. Många menar att förändringen mot jämställdhet har gått långsammare i medieföretag än i andra sektorer i det sydafrikanska samhället.
Kvoteringen till jobb har gjort de svarta kvinnliga journalister Maria Roxberg träffat osäkra. De tvivlade på sig själva, om det var på sina journalistiska meriter de blev anställda eller om de hade kvoterats in.
– Jag träffade också de som tyckte att deras texter blev hårdare granskade av cheferna än kollegerna på redaktionen, säger Maria Roxberg.