Gå direkt till textinnehållet

Kvällstidningarna toppar klanderligan

TT och Metoo ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet fällningar i Pressens Opinionsnämnd 2018. Dessutom slogs under året nytt rekord i PO-anmälningar.

Antalet fällningar i PON ökade under 2018 från 33 till 86. Det är det största antalet fällningar på ett kalenderår sedan 1985, då PON beslutade om 105 fällningar.

Det framgår av årsberättelsen från Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens Opinionsnämnd (PON). Ökningen är inte oväntad och beror på 48 TT-fällningar som rör telegram som automatpublicerats på ett stort antal tidningssajter, samt på 19 Metoo-fällningar. Utan dem skulle antalet fällningar ha varit 19.

Mellan 2017 och 2018 ökade antalet anmälningar med 22 procent och nådde rekordnivån 620.

Två av de 86 fällningarna har PON betecknat som grova brott mot god publicistisk sed. En rör UppsalaTidningen som publicerade namn och bild på en ensamkommande pojke som tagit sitt liv. Den andra rör Arbetaren som publicerade oreserverade påståenden med allvarliga anklagelser om en namngiven reporter på en annan tidning.

Expressen toppar klanderligan 2018 med nio fällningar, följt av Aftonbladet med åtta fällningar och Svenska Dagbladet med sex fällningar.

I debatten kring Metoo-fällningarna har vissa publicister felaktigt påstått att fällningarna berott på att PON och svenska publicister har haft olika syn på vem som är en offentlig person. Journalisten har tidigare uppmärksammat detta, bland annat i en intervju med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i december.

I PO/PONs årsredovisning konstateras att frågan om vem som är en offentlig person varit ett ”stickspår” när det gäller Metoo-ärendena. Frågeställningen var inte ”styrande” för fällningarna.

”Den avgörande faktorn var att beläggen var för svaga. Svagheten tog sig olika uttryck i olika ärenden. Många påståenden om trakasserier och övergrepp handlade om saker som inträffat för länge sedan, i vissa fall för mer än tio år sedan. I vissa fall fanns endast anonyma påståenden utan uppbackning av andra uppgifter. Ofta stod ord mot ord. I ett fall fanns en polisutredning som lagts ned. I samtliga fall rörde det sig om uppgifter som var nedsättande för den utpekade. Och en nedlagd polisutredning eller anonyma påståenden om händelser för länge sedan är en allt för svag grund för en namnpublicering, som kan medföra en allvarlig skada för den utpekade. Oavsett om det handlar om en offentlig person eller en privatperson”, skriver PO Ola Sigvardsson i årsberättelsen.

 

Fakta

Klanderligan 2018

Ranking Tidning Fällningar
1 Expressen 9
2 Aftonbladet 8
3 Svenska Dagbladet 6
4 Metro 4
5 Göteborgs-Posten, Skånska Dagbladet 3
6

Dagens Nyheter, Hänt i Veckan, Jönköpings-Posten, Kristianstadsbladet, Norran, Norrköpings Tidningar, Norrländska Socialdemokraten, Resumé, Skaraborgs Läns Tidning, Sydsvenskan, Östgöta Correspondenten.

2
7

Arbetaren, Barometern OT, Blekinge Läns Tidning, Borås Tidning, Enköpings-Posten, Folkbladet, Folkbladet Västerbotten, Frilagt Hässleholm, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Helsingborgs Dagblad, Laholms Tidning, Motala & Vadstena Tidning, Mölndals-Posten, Norra Skåne, Norrbottens-Kuriren, Nya Lidköpings-Tidningen, Sigtunabygden, Smålandsposten, Smålänningen, Stockholm Direkt/Mälarö Tidning, Sydöstran, Trelleborgs Allehanda, TTELA, UppsalaTidningen, Upsala Nya Tidning, Västerbottens-Kuriren, Västerviks-Tidningen, Ystads Allehanda, Året Runt, Östra Småland.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos