Gå direkt till textinnehållet

Kulturministern tror på avtal om sänkt digitalmoms redan i år

    När kulturministern presenterade sin budget under en pressträff på onsdagsförmiddagen ville hon inte svara på frågor om ett nytt skattefinansierat system för Public service. En sänkt digitalmoms ska dock snart vara verklighet hoppas hon.

I veckan avslöjande Jan Scherman att det förslag som Public service-kommittén kommer att lämna till regeringen i oktober redan är klart. Enligt uppgifter rekommenderar de att Radiotjänst i Kiruna skrotas och en ny public-service-skatt ska impementeras.

Ett skattesystem för de tre bolagen är dock långt ifrån okontroversiellt, såväl SR-chefen Cilla Benkö som SVTs Jan Helin har uttryckt oro inför att ett sådant system kan komma att skada oberoendet. När Journalisten staller frågan hur oberoendet kan garanteras med ett sådant system vill dock inte kulturministern gärna svara.

– Jag har inte tagit emot förslaget än. Det gör jag i oktober och först därefter ska jag kommentera vad som föreslås, säger Alice Bah Kuhnke.

Däremot kan ett avtal med EU om sänkt digitalmoms till sex procent bli av redan i år om ministern får som hon vill.

– Digitalmomsen och reklamskatten är två reformer som kraftigt kommer att förstärka möjligheten för journalistik I vårt land. Jag ligger också på för att vi ska komma I mål med den, säger Alice Bah Kuhnke.

Kommer det ske under 2017?

– Jag hoppas på det. Jag vill kunna checka av detta innan vi går till val.

När det gäller Medieutredningesn förslag att ersätta det gamla presstödet med ett nytt mediestöd har ett stort hinder varit att de inte vetat hur mycket pengar de har att tillföra, menar Bah Kuhnke. Nu står det klart att regeringen vill öka anslaget för presstöd med 55 miljoner kronor för 2019 och 110 miljoner kronor från och med 2020.

– Vi behöver göra stödet teknikneutralt, oavsett plattform. Tidningshusen vill diskutera ett nytt mediestöd men om vi har samma summa pengar och öppnar dörren för alla typer av journalistik så har vi snart inga pengar kvar. Nu finns pengarna för att gå över till ett mediestöd, så först nu kan egentligen diskussionerna hur framtidens stöd ska se ut börja på allvar, säger hon.

Formerna för det presstöd vi har idag går ut den sista december 2019. Så senast den första januari 2020 ska det nya vara på plats. Men kulturministerns förhoppning är att det ska gå snabbare.

– Vi behöver mer journalistik i landet, inte mindre. Allt för många tror att det man läser på Facebook är journalistik.

Regeringen föreslår också att den återstående reklamskatten för annonser i periodiska publikationer, som inte utgör annonsblad (bland annat dagstidningar), slopas från och med den 1 januari 2018.

Fler avsnitt
Fler videos