Gå direkt till textinnehållet

Kultureliten kräver högre ersättning av Sydsvenskan/HD

Femtio skånska kulturpersonligheter gör i dag gemensam sak och kräver högre ersättning för frilansare i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Bland de som skrivit under finns Mikael Wiehe, Karl Ove Knausgård, Timbuktu, Nina Björk och Liv Strömquist.

 
”Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad innebär bland annat att kulturmaterialet av rena besparingsskäl i stor utsträckning kommer att publiceras i båda tidningarna. Som kulturutövare och kulturproducenter oroas vi av den utvecklingen, eftersom den innebär att kritikeruppdragen blir färre och responsen på och det offentliga samtalet kring vår verksamhet krymper. (…) Vi oroas därför ytterligare av de signaler vi fått om att Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads tidningsledning inte har för avsikt att kompensera sina frilansmedarbetare när deras artiklar trycks i båda tidningarna (…) Skriver kulturpersonligheterna i en debattartikel undertecknad av alla femtio personer.
 
Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist svarar direkt i ett eget debattinlägg och menar att samgåendet mellan tidningarna styrkt kulturredaktionen.
 
”Ingen annan medieaktör i Skåne, vare sig public service eller privat, är över huvud taget i närheten av våra ambitioner och resurser. (…) De fast anställda medarbetarna skriver redan för alla tidningar utan extra ersättning. Det har aldrig gått att sälja en frilanstext till både Sydsvenskan och HD, så samgåendet stänger inga sådana möjligheter. Däremot har vi kraftigt höjt ersättningarna för de frilansare som tidigare skrivit kulturtexter åt HD, eftersom skillnaderna mellan tidningarna varit stora.” skriver Pia Rehnquist.
 
Läs båda debattinläggen hos Sydsvenskan
Fler avsnitt
Fler videos