Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot SVTs beslut om sportkommentator

Nu växer kritiken mot SVTs beslut att låta Janne Gunnarsson fortsätta som sportkommentator efter att denne uttryckt sig nedsättande om somalier på Facebook.

I en debattartikel i Aftonbladet i dag kritiserar Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund, SVTs beslut att låta Janne Gunnarsson kommentera OS-tennisen.

Gunnarsson skrev på sin Facebook-sida att Sverige inte har råd med stora mästerskap eftersom ”Pengarna räcker inte när vi ska ge 27 000 nyinflyttade somalier socialbidrag”. Han uppgav för Expressen att han drog ”i väg en mening som var väldigt ogenomtänkt” och att han tog bort den direkt när han satt sig till ro.

Janne Gunnarsson har bett om ursäkt och SVT beslutade i början av juli att han skulle få fortsätta som sportkommentator. SVTs sportchef Per Yng sade till Aftonbladet den 9 juli att saken var utagerad.

Annons Annons

Men nu växer kritiken mot SVTs beslut. Afrosvenskarnas Riksförbund anser att SVT måste utkräva ansvar för rasism. Alex Schulman uppmanade i måndags i sin blogg SVT att agera.

Fler avsnitt
Fler videos