Gå direkt till textinnehållet

Kristerapi för journalister

KRISBEARBETNING Journalister som bevakar svåra händelser behöver få bearbeta sina upplevelser.

KRISBEARBETNING Journalister som bevakar svåra händelser behöver få bearbeta sina upplevelser.

Hur redaktionerna löser krisbearbetningen skiftar, men vanligt är att man söker hjälp utanför tidningshuset.

På GT i Göteborg samlades delar av redaktionspersonalen i tisdags för att prata om sina känslor efter branden i Göteborg. Ledningen hade kontaktat en beteendevetare från företagshälsovårdensom arbetar med kristerapi. Dessutom anlitades en konsult som tidigare hjälpt GT med olika personalfrågor.

Annons Annons

– Vi har i första hand erbjudit hjälp till de reportrar och fotografer som arbetade på brandplatsen under natten när katastrofen inträffade, berättar GTs personalredaktör Carin Linnér.

Det var ett tungt, men nyttigt, möte, tycker hon själv. De som var med fick berätta om sina känslor för de andra i gruppen.

– Nu är det viktigt att vi inte bara släpper allt. På rekommendation av kristerapeuten har vi bestämt att träffas igen om några veckor för en uppföljning.

Vi pratade med Carin Linnér direkt efter krismötet. Då hade hon ännu inte hunnit tänka igenom hur GT skulle gå vidare. Men det finns funderingar på att ta sig an medarbetare som inte själva varit på brandplatsen.

– Det kan vara nog så jobbigt även för dem som fick ta hand om materialet och fatta alla svåra beslut inför pub-liceringen.

Göteborgs-Posten riktade de första stödinsatserna till de tre journalister som kom till olycksplatsen i ett tidigt skede, ungefär samtidigt som brandkåren.

– Vi har en väl fungerande beredskap för sådana här händelser, berättar GPs administrative chef Lennart Rosqvist. Redan på fredagen, dagen efter olyckan, fick våra medarbetare hjälp med krisbearbetning av en psykolog.

Under helgen har de fått mera hjälp av stödjande kamrater och på måndagen hölls ett nytt krisbearbetningsmöte.

– Vi har också erbjudit andra medarbetare på redaktionen, till exempel nattredaktionen, att delta i samtal med psykolog och vi kommer att fortsätta stötta dem som behöver det på olika sätt.

TV4 har ett avtal om individuell personalutveckling med ett ledarskapsföretag i Stockholm. Genom det företaget fick TV4 i Göteborg kontakt med en kristerapeut. Hittills har stationen ordnat ett samtal med personalen där kristerapeuten deltog.

– Det gjorde vi i lördags, efter en extra rikssändning som TV4 Göteborg höll i, berättar redaktionschef Nils Hanson.

Om någon medarbetare behöver ytterligare stöd finns möjligheten.

– Jag kommer själv att prata med medarbetarna när det lugnat ner sig lite. Det är viktigt att man talar om sådana här saker. Kanske bjuder vi in vår kristerapeut igen för att få en återkoppling. Men vi har inget bestämt ännu.

Fler avsnitt
Fler videos