Krav på sanktioner mot Eritrea
Varken den tidigare socialdemokratiska regeringen eller den nuvarande alliansregeringen har nått resultat med sin tysta diplomati gentemot Eritrea. Nu måste hårdare påtryckningar till för att få Dawit Isaak frigiven.(Agneta Lindblom Hulthén talar på manifestationen för Dawit Isaak. Foto: Tomas Ohlsson)
Det sade den folkpartistiska riksdagsledamoten Helena Bergholtz på Pressfrihetens dag i måndags.
Dagen, som uppmärksammades runt om i världen, blev i Sverige en ny bred manifestation till stöd för den i Eritrea fängslade journalisten Dawit Isaak. Demonstranter på en rad orter krävde att Isaak friges.
I Stockholm arrangerade Riksdagens tvärpolitiska nätverk ett möte till stöd för Isaak ett möte vid Sergels Torg.
– Det är dags att övergå från tyst diplomati till hårda påtryckningar sade Helena Bergholtz, som också varnade för att Dawit Isaak annars riskerar att drabbas av samma öde som Raoul Wallenberg.
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén påtalade den ökade repressionen mot journalister över hela världen.
– Angreppet på Dawit Isaak är ett angrepp på journalister och på demokratin, sade hon och konstaterade att det är hög tid att EU vidtar kännbara sanktioner mot Eritrea.
Pressfrihetens dag instiftades 1993 av FN och firas den 3 maj varje år som en påminnelse om vikten av att värna yttrande- och pressfrihet.
Årets tema är "Medierna och det goda styret".
"Utan dessa rättigheter kan demokrati inte råda och utveckling förblir ouppnåelig", säger Unescos generalsekreterare Koichiro Matsuura i ett uttalande med anledning av Pressfrihetens dag.
Han fortsätter:
"Oberoende, fria, och pluralistiska medier har en avgörande roll att spela i det goda styret av demokratiska samhällen genom att säkra transparens och ansvarstagande, främja delaktighet och laglydighet och bidra till kampen mot fattigdom."