Gå direkt till textinnehållet

Konverterade till kristendom – tvingades fly

Irakiska TV-journalisten Stera Karim misshandlades, hotades och trakasserades för att hon jobbade på en kristen TV-kanal och dessutom konverterade från islam till kristendom. Rädslan för fler attacker gjorde att hon flydde från Irak till Sverige. Nu hotas hon av utvisning. Det här är hennes berättelse.Foto: Stefan Zouagui

26-åriga Stera Karim bodde och jobbade som journalist i Kirkuk i Irak. Efter en tidig karriär som programledare för barnprogram gick hon så småningom över till nyhetsjournalistik. Hon fick anställning på den kristna satellit TV-kanalen Ishtar TV som nyhetsuppläsare och tjänade 3 000 dollar per månad. Hon hade fått en liten son och livet som förälder hade precis börjat.  

Men Stera Karim trivdes inte med att vara muslim. Hon identifierade sig allt mer med de kristna värderingarna och tog slutligen beslutet att konvertera från islam till kristendom.

– Folk hatade mig för att jag blev kristen och började undvika mig. Ingen ville komma hem och hälsa på. Min man och jag bråkade hela tiden, berättar Stera Karim.

Att hon också jobbade på en kristen TV-kanal gjorde inte saken bättre. När hon en dag gick till parkeringen efter jobbet och skulle åka hem hade någon punkterat alla däcken och slagit sönder rutorna på bilen. Bland all glasskross på ett säte hittade hon en lapp med blodstänk på.

Andra gången bilen slogs sönder hade någon skrivit med fingret i smutsen på sätet. ”Om du inte slutar ditt jobb kommer du att få ångra det”.

– Jag blev väldigt rädd och stressad, men inte så mycket för min egen skull utan för min sons skull, berättar Stera Karim.

Plötsligt tar hon fram sin mobiltelefon och visar några foton på sin son. Hennes kinder blir rosiga och ett leende far över hennes ansikte.

– Jag vill att min son ska få en bra framtid. Jag älskar honom över allt annat.

När hon sedan berättar vidare försvinner leendet på läpparna.
– En dag stod två män och väntade på mig i parkeringshuset efter jobbet. Jag tog fram telefonen och ringde vakten och bad honom att komma. Då slog en av männen till mig i huvudet med en pistol. Efter den händelsen bestämde jag mig för att lämna Irak.

Stera Karim tog kontakt med en man som skulle hjälpa henne att fly till Sverige. Hon betalade 40 000 dollar för sig själv och sin son.

– Han fixade allt, visum och så. Jag var beredd att betala allt jag hade för att komma ut ur Irak.

Ingen fick veta att hon skulle fly, inte ens hennes föräldrar. Stera Karim gick under jorden.

Ett virrvarr av resor inleddes. Turkiet, Italien, Holland. Ibland gick de till fots på nätterna och låg gömda på dagarna. Ibland blev det båt, ibland bil.

– Allt resande var fruktansvärt. Jag blev så trött av det. Jag kunde inte ta hand om min son ordentligt.

I Turkiet fick hon möjlighet att kontakta sina föräldrar och berätta vad som hade hänt.

– Det var fruktansvärt att behöva berätta för dem att jag var på flykt. De blev förtvivlade, berättar hon.

Väl framme i Sverige väntade återigen ett virrvarr av förflyttningar. Nu genom det sociala. Först placerades hon i Märsta utanför Stockholm. Hon flyttades sedan till Gävle, Boden och slutligen Uppsala där hon nu bor hos sin syster i väntan på Migrationsverkets beslut om hon ska få uppehållstillstånd eller inte.

Stera Karim berättar att hennes tidigare ansökningar om uppehållstillstånd har avslagits. Migrationsverket tror inte på henne, vare sig att hon är journalist eller att hon utsatts för misshandel och trakasserier. Det här blir hennes tredje och sista möjlighet att överklaga beslutet. Avslås det utvisas hon till Irak.

Tiden av press och ovisshet har tärt hårt på henne. Hon berättar att hon försökte ta livet av sig två gånger när det kändes som mörkast och mest uppgivet.

– Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Det kändes som att jag höll på att explodera. Jag såg ingen utväg och då kändes inte livet värt att leva.

– Jag vill bara få leva ett vanligt liv med min son och att vi ska få känna oss trygga, säger Stera Karim.  

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt