Gå direkt till textinnehållet

Konstruktiv journalistik ska ta större plats på SVT

Hela SVTs journalistik ska omfattas av arbetssättet ”konstruktiv journalistik”. – Det handlar om att addera ett perspektiv, inte ta bort något, säger divisionschefen Anne Lagercrantz.

För fyra år sedan meddelade Sveriges Television en ny inriktning i nyhetsarbetet: färre publiceringar, mer fördjupning. Divisionschefen för nyheter och sport Anne Lagercrantz förklarade då att den nya inriktningen innebar en satsning på att förklara, ge sammanhang och skildra inte bara problemen utan också lösningarna och utvägarna: så kallad konstruktiv journalistik.

I november tog SVT nästa steg. Nu är konstruktiv journalistik också en del av hela SVTs företagsstrategi – inte bara nyhetsdivisionens.

– Det handlar i grunden om att addera ett perspektiv, inte ta bort något. Idag är vi bra på att bevaka det som händer just nu och på att granska missförhållanden som skett tidigare, säger Anne Lagercrantz.

Annons Annons

– Vi vill addera en nyfikenhet på vad som händer imorgon och kritiskt och nyanserat också granska möjliga lösningar. Det omfattar all journalistik.

Ett exempel hon lyfter är det nya programmet ”Klimathoppet”, där programledaren Camilla Kvartoft ska leta kreativa lösningar på klimatkrisen, runt om i Sverige.

Anne Lagercrantz har länge varit en förespråkare för den konstruktiva journalistiken, och sitter i styrelsen för Konstruktivt institut på Århus universitet.

Kritiker menar att den innebär ett kliv från journalistikens grundläggande uppgift: rapportera sant och relevant, granska makten – inte lösa världens problem. Vad säger du om det?
– Journalistik ska sträva efter att hitta den bästa möjliga versionen av sanningen. Det gör vi inte om vi struntar i att rapportera om möjliga lösningar, det som går framåt eller det som väntar imorgon.

– Och konstruktiv journalistik handlar inte om att lösa världens problem. Det är en missuppfattning. Konstruktiv journalistik är att kritiskt och nyanserat rapportera om det som är sant och relevant. Vi ska aldrig skönmåla. Däremot ska vi exempelvis granska makthavare även utifrån vilka lösningar de är beredda att ta ansvar för.

Fler avsnitt
Fler videos