Gå direkt till textinnehållet

Kongressbloggen. Onsdag.

Detta är ingen ledare. Detta är en blogg. För alla er som inte kan leva utan täta och detaljerade rapport från en tredagars fackförbundskongress.

Detta är ingen ledare. Detta är en blogg. För alla er som inte kan leva utan täta och detaljerade rapport från en tredagars fackförbundskongress.

(08.30)

Kliver av morgonbussen från Slussen, går in på Djurönäsets kursgård och upp på den tillfälliga redaktionen, för att lägga ut texterna ur dagens kongresspäckade tidning på webben. Det är bara en hake. Det finns inga datorer. De fyra datorer som beställts till vår temporära kongressredaktionen har, av outgrundliga skäl, avbeställts av någon annan. Ridå.

Efter en stunds imponerande självbehärskning försöker jag agera konstruktivt och lyckas, med desperationen sipprande ur porerna och benägen hjälp från Journalistförbundets IT-support, mobilisera en febril aktivitet hos kursgårdens IT-anställda. Inom mindre än två timmar finns nya datorer på plats, levererade med ilbud. Imponerande.

Då bryter nätverket ihop. Det går inte att komma ut på webben, på någon av kursgårdens datorer. Slår på intern-TVn för att söka tröst medan IT-teknikerna byter ett antal meter kabel och talar om glitchar i nätverkskopplingarna. Då visar det sig att intern-TVn är trasig. Andas några djupa andetag och tittar ut över den stilla guppande skärgården. Fint. När jag återvänder fungerar TVn och prognosen på nätverksuppkopplingen är god. Det tar sig.

(10.30)

En romsk (eller heter det romersk?) umpa-umpa-orkester (påminn mig om att fråga Bengt Eriksson, kongressens främste world music-expert, om den korrekta genremässiga benämningen) får de anländande kongressombuden att skina ikapp med solen.

Pumpar kanslipersonal på information om hur det gått på tisdagskvällens karaokeafton med den avgående förbundsstyrelsen. Får veta att de ombud som avsagt sig omval sjöng “We Gotta Get Out of This Place” (The Animals) och att Bertil Guslén var fena på att tolka Sinatra.

Pratar med förbundsordföranden Agneta Lindblom Hulthén minuterna innan kongressen ska sparkas igång. Hon ser bestämd ut. Kanske har det med anspänningen att göra. Eller möjligen med Journalistens rubrik om ”kriskongressen” i dagens tidning. Rubriken pryder inledningsuppslaget till vårt stora block om kongressen – och sitter fint upptejpad på dörrarna till kongressalen.

I sitt inledningstal konstaterar Agneta att det var dumt av Tidningsutgivarnas nyvalde ordförande Pär Fagerström i sitt inledningstal gick till ”frontalangepp på Journalistförbundet”, men att hon inte tänker sänka sig till samma nivå. Istället konstaterar hon lakoniskt att 2007 års avtalsförhandlingar nu börjat – och går istället till angrepp mot regeringen och andra makthavares ”klåfingriga och kortsiktiga förslag till inskränkningar, påverkade av den kortsiktiga debatten”. Hon välkomnar att debatten om statsministerns tafsande på tryckfriheten blivit så livlig, men önskar att den varit lika livlig när de tre senaste inskränkningarna i grundlagen gjordes.

(12.10)

Efter lite uppvärmning hettar det till när kongressen ska ta ställning till motionen om att ajournera hela kongressen. Dagens Industris klubbordförande Mikael Törnwall försöker vinna stöd för motionen genom att hänvisa till det fina sommarvädret och föreslå att alla ska åka och bada istället.

Vid voteringen är det dock bara Törnwall och en till som röstar för det alternativet. Samt revisorn Martin Svenningsens ettochetthalvtåriga dotter, som med hög röst ropar ”jaaa” för förslaget.

Sedan börjar det regna.

(13.00)

Lunch. Fiskgratäng, potatismos och gröna ärter. Eller glöm det, förresten. Vad vi äter är helt ointressant. Vill inte riskera att buntas ihop med andra menyredovisande så kallade bowel-bloggers i nästa sarkastiska krönika av Anders E Larsson eller Johan Croneman. (Larsson skrev i Kvällsposten om hur han kände sig ”attackerad av egoexpanderande dagböcker”. Croneman skrev, med sedvanligt brutal Cronemanfiness, i dagens DN om att bloggarna blivit en soptunna för medieklassens osorterade tankspridda babbel). Lovar att från och med nu bara ta upp viktiga sakfrågor på ett genomtänkt och välformulerat sätt.

(13.40)

Nyhetstips! Klubbrepresentanterna från Sydsvenskan kliver in på vår lilla redaktion och berättar att Per T Ohlsson ska sluta som politisk chefredaktör på Sydsvenskan. På förra kongressen, för två och ett halvt år sedan, var Per T på tapeten även då, i samband med bråket om hur han hanterade personalfrågorna. Nu blir det en snabb artikel om hans övergång från chef till skribent. En övergång som innebär att han minskar sin månadslön med 32 000 kr i månaden. Det är 6 000 mer än vad ett genomsnittligt kongressombud har i månadslön.

(14.30)

Nästa nyhetstips: får via mejlen besked om att Hans Strandberg slutar som chefredaktör på Ny Teknik i protest mot sparpaketet. Lämnar små lappar om detta till klubbrepresentanterna från Ny Teknik, som genast rusar ut och kastar sig över mobiltelefonerna.

(17.00)

Kongressen på väg att sega fast i en oändlig diskussion om huruvida förbundstyrelsen bör ha en referensgrupp i visstidsfrågor. Konstaterar att förhandlingarna nu pågått i fem och en halv timme, men att bara två av 94 motioner klubbats. Ställer in mig på en sen kväll.

(18.00)

Middag. Men i solidaritet med Johan Croneman vägrar jag berätta vad. Någon hade dock gått loss lite väl häftigt med svartpepparn.

(19.15)

Sätter mig och surfar runt lite och läser dagsnoteringarna på mediesajterna och mediebloggarna. Inser att Viggo Cavlings rapporter från New York, med efterfester i Jonas Bonniers svit och föreläsningar på Condé Nast förmodligen har en helt annan attraktionskraft än mina spartanska rapporter om kongressens ältande av att-satser.

(21.20)

Kongressförhandlingarna på väg att övergå i polsk riksdag i diskussionerna kring förslaget om att ge representanterna för seniorerna rösträtt eller förstärkt representation. Presidieordföranden Jonas Nordling begravet huvudet i händerna och suckar så att det skorrar i högtalarna när han ska försöka reda ut vad det egentligen finns för förslag att ställa emot varandra.

Skådespelaren Lennart R Svensson, som under dagen agerat pausfågel och bland annat fått valda delar av kongressen att göra avancerade gruppterapiövningar, lättar upp det allmänna sinnelaget genom att gestalta ett kongressombuds känslor den första dagen.

(22.10)

Första kongressdagens sista timme ägnas åt den kanske hetaste kongressfrågan: den om valfiaskot och det fackliga engagemanget. “Det här är väl verkligen rätt tid att börja prata om facklig glöd”, konstaterar Johan Svensson, på Skånska Dagbladet.

Men trots tidpunkten blir diskussionen bra. För första gången på hela dagen, som varit påfallande geistfattig och seg, tar det ordenligt fart i debatten.

22.55

Inför hotet att förhandlingarna ska förlängas, eftersom tidsschemat är ordentligt spräckt, meddelar Radio/TV-distriktet att de tänker kasta in handduken och inte vill fortsätta debatten. “Vi kan inte vara värre än arbetsgivarna”, säger Witold Lanzenberg, SR.

Det sätter punkt för dagen. Förhandlingarna ajourneras. Tre av sju styrelseförslag och 20 av 94 motioner är avklarade. I morgon, då jävlar, ska det vara bättre disciplin och snabbare förhandlingar, fastslår presidiet.

Godnatt.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos