Kommunen spred rykte om Uppdrag gransknings reporter
SVT-reportern Cecilia Eriksson Granér blev chockad över reaktionerna när hon återvände hem till Hudiksvall efter att reportaget om Glada Hudik-teatern sänts i Uppdrag granskning. Det mesta av responsen var positivt, men inte allt. – Min frisör vägrade klippa mig, berättar hon.(Foto: Tomas Ohlsson)
Cecilia Eriksson Granér har jobbat på SVT i 18 år, och har varit reporter på lokalredaktionen i hemorten Hudiksvall i fyra och ett halvt år. I början av 2011 började hon titta närmare på den uppmärksammade Glada Hudik-teatern efter tips om ekonomiska oegentligheter.
Det som framkom var så pass graverande och omfattande att hon lånades ut till Uppdrag granskning, UG, för att fullfölja granskningen.
Framgångssagan om teatern som med föreställningen Elvis förvandlat ett tjugotal funktionshindrade amatörer till rikskändisar har berättats i många medier. Dagverksamheten blev samtidigt en miljonindustri och teaterledaren Pär Johansson har till sitt eget bolag dragit in 15 miljoner kronor de senaste tre åren, bland annat på extraknäck som föreläsare – samtidigt som han haft sin heltidslön från Hudiksvalls kommun.
Han hade också låtit kommunen betala fakturor som härrörde från hans privata verksamhet. Samtidigt fick de funktionshindrade oerhört låga ersättningar för sina insatser.
Hudiksvalls Tidning publicerade i somras och under början av hösten en artikelserie om de ekonomiska tveksamheterna i verksamheten, med starka reaktioner från läsekretsen.
När Cecilia Eriksson Granér på SVT började granska Pär Johanssons affärer med Hudiksvalls kommun i januari i år, agerade kommunen snabbt. Man hyrde in mediekonsulter som gav råd om hur man skulle vinna det mediala efterspelet efter att programmet sänts på SVT.
Man spred rykten till anhöriga om hur SVT och Uppdrag granskning arbetade, och om rena sakförhållanden. Ett av mötena mellan de anhöriga och kommunen bandades i smyg.
– Det blev en chock när jag hörde vad kommunens tjänstemän sade till de anhöriga om oss, om mig. Hudiksvalls kommun har agerat så otroligt oprofessionellt under hela den här resan. I stället för att medge bristerna har man försökt mörka och gå till motattack, säger Cecilia Eriksson Granér.
Hon upplever att hon motarbetades aktivt av kommunen.
Den största överraskningen för henne var dock reaktionerna från omgivningen. Efter programmet var 2 000 personer inne på SVTs chatt. Hon har fått flera hundra mejl.
– Jag blev chockad över vilket genomslag det fick och all respons. Det allra mesta har varit positivt, faktiskt. Men en del arga mejl har jag fått också.
Hudiksvall är ju en ganska liten stad, har du märkt några reaktioner från folk?
– Inte så mycket, jag har fått en del blickar, men det kanske är ren inbillning. Min frisör vägrade klippa mig, så jag har fått byta till en annan frisör, säger hon.
– Jag blir lite annorlunda bemött. När jag skulle göra ett helt vanligt reportage om älgjakten för vår lokala sändning häromdagen var jägarna misstänksamma. Ibland känns det som att folk tror att jag ska ha sönder hela Hudiksvalls kommun i sina beståndsdelar. Men jag tror att misstänksamheten kommer att försvinna med tiden.
Har Uppdrag granskning-reportaget påverkat dina möjligheter att fortsätta att bevaka Hudiksvall för SVT?
– Det kanske dröjer lite innan jag gör några kommunrep. Under researchen blev jag ju riktigt förbannad ibland på kommunens agerande. Jag fick lägga band på mig, annars hade det nog ställt till problem för mig i fortsättningen, säger Cecilia Eriksson Granér.
Ångrar du någonting?
– Nej, det här är mitt jobb. Om folk inte kan se skillnad på min yrkesroll och mig som privatperson så ligger det hos dem. Pär [Johansson, reds anm] har gjort mycket bra för kommunen och för de funktionshindrade och det ska han ha en eloge för, men hade jag inte undersökt de tips jag fick in hade jag gjort fel.