”Kommentarsfältet var otillgängligt”
Centrum för lättläst lanserar "Kommentarsfält för alla" för att alla ska kunna delta i samtalet på nätet. – Journalistik ska utgå från läsarna, säger 8 Sidors chefredaktör Malin Crona.
Centrum för lättläst ger bland annat ut nyhetstidningen 8 Sidor och sajten 8sidor.se, på lättläst svenska. Chefredaktören Malin Crona berättar om det fleråriga projektet för att ta fram ett enklare kommentarssystem:
– För mig är det självklart att journalistik utgår från läsarna. Men när jag började här för två år sen fanns inget kommentarssystem som var tillräckligt lätt för våra läsare. Redan vid ett inloggningsförfarande utesluts så många som hälften av dem som har lässvårigheter eller en funktionsnedsättning. Vi hittade helt enkelt ingen tillgängligt kommentarsfunktion på marknaden, säger hon.
"Kommentarsfält för alla" som lanserades på 8sidor.se i fredags är utvecklat utifrån användarnas behov och i nära samarbete med dem genom tester och intervjuer.
Kommentarsfältet tillåter bland annat läsarna att uttrycka sin åsikt genom olika känslosymboler, liknande sådana som finns på Facebook sedan en tid.
– Känslosymbolerna, emoticons, fanns inte brett när vi påbörjade projektet, men har funnits med som önskemål hos våra läsare redan från de första målgruppsintervjuerna. De är utformade i samarbete med läsarna, säger Malin Crona.
Det går också att få stavningshjälp och att få sin kommentar uppläst innan den publiceras. Kommentarsregler finns på lättläst svenska.
Hur har 8 Sidors läsare tagit emot Kommentarsfält för alla?
– Över all förväntan, skulle jag säga. Vi brukar alltid få många "tack för att ni finns"-kommentarer, men nu har det kommit reaktioner om själva nyheterna också. Det har vi inte haft tidigare, och det är roligare, för då blir även våra läsare mer delaktiga i samhällsdebatten.
Projektet är finansierat av Post och Telestyrelsen (PTS) som en del av innovationstävlingen Begriplighet och interaktion. För design och genomförande har digitalbyrån Ziggy Creative Colony stått. Open source har använts för att tillåta andra redaktioner att ladda hem, utveckla och använda kommentarssystemet.