Gå direkt till textinnehållet

Klotet blir dubbelt så långt

Klotet, Sveriges radios miljöprogram får från och med den 11 januari fördubblad sändningstid och redaktionen utökas. ”Det är fantastiskt roligt”, tycker programledaren Marie-Louise Kristola.

Klotet har hittills sänds onsdagar 14.03 med två repriser. Från och med 11 januari förlängs sändningstiden från 24,5 till 45 minuter.

Vad ska ni fylla tiden med?

– Dels ska vi ha det som vi haft förut – ett tema där vi fördjupar oss i ett ämne som kommer vara mellan 25 och 30 minuter. Sen tillför vi ett aktualitetsblock med de senaste miljönyheterna, berättar producent Pelle Zettersten.

Den utökade sändningstiden kommer också att innehålla lyssnarfrågor, som ställs till en expertpanel.

– Tanken är att det ska vara ganska vardagliga miljöfrågor, om gifter eller sopsortering i vardagen. Men vi är inte riktigt klara med hur långa varje inslag ska vara.

Men ni börjar nästa vecka på onsdag?

– Ja. Vi har koll, det första programmet kommer att innehålla lite mer lyssnarfrågor.

Enligt redaktionen har det funnits en efterfrågan från lyssnarna efter mer miljörelaterat innehåll. Många vill också ha konkreta svar om hur man själv kan göra det bästa för miljön.

Programledaren Marie-Louise Kristola var med och startade Klotet 2009 och tycker att utökningen känns fantastisk.

– Det är så många gånger man jobbat där man får skära ner och slimma redaktionen. Så det känns så himla roligt att vi får utöka vår redaktion. Nu när miljö- och klimatfrågorna blir allt viktigare så får vi en möjlighet att fortsätta utveckla programmet.

Den nya redaktionen kommer att ha fyra personer anställda, från sina tre idag. Pelle Zettersten blir reporter och så har man rekryterat Susanna Baltscheffsky som producent från den 13 februari. Hon kommer bland annat från tjänsten som chefredaktör på Ny teknik och miljöreporter på SVD. Dessutom finns reportern Björn Grunér som arbetar halvtid på Vetenskapsradions veckomagasin och halvtid på Klotet. Samt programledaren Marie-Louise Kristola.

En reporter till, räcker det för att kunna fördubbla sändningstiden?

– Susanna är ju en person med mångårig erfarenhet från just det här bevakningsområdet. Och vi är vana vid att jobba snabbt på vår lilla redaktion. Vi kan gå ut och in i olika roller. Alla kan vara reportrar och programledare om det skulle behövas.

Dessutom anlitar Klotet frilansar för reportage, särskilt utomlands, samt att de kan använda inslag som övriga medarbetare på Vetenskapsradion har gjort.

Fler avsnitt
Fler videos