”A-kassan sviker frilansare”

13 juli, 2012

Möjligheten att jobba som frilansjournalist hotas av a-kassan. Så ska det inte vara i ett samhälle där det fria ordet hålls högt, skriver Rikard Ekholm, frilansande journalist och filosofie doktor i estetik vid Uppsala universitet, i en debattartikel i UNT.

Efter fem års studier visade det sig att Rikard Ekholms a-kassa, Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA), inte vill veta av honom. Orsaken är att han frilansat som journalist och kritiker.

”Hade jag inte arbetat som journalist hade a-kassan varit positivt inställd till min ansökan om arbetslöshetsersättning. Den frilansande journalistiken framträder alltså som något som varken premieras eller ens erkänns som ett riktigt jobb”, skriver han i ett debattinlägg i UNT.

Hade Rikard Ekholm efter avslutad doktorandutbildning i stället för att frilansa undervisat på universitetet hade a-kassan gett honom arbetslöshetsersättning.

Han anser att a-kassereglerna inte är anpassade för hur arbetsmarknaden ser ut för frilansare.

”A-kassan vill inte basera sina utbetalningar på de arvoden jag kommer överens med tidningarna om och enkelt kan redovisa. I stället för att anpassa mallen efter verkligheten väljer a-kassan att avslå min ansökan om arbetslöshetsersättning och den a-kassegrundade tiden som doktorand klassas då som irrelevant.

Rikard Ekholm anser att ”det fria ordet begränsas effektivt av de regler som styr arbetslöshetsersättningen.”

 

 

Taggar: a-kassan

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies