Gå direkt till textinnehållet

”A-kassan sviker frilansare”

Möjligheten att jobba som frilansjournalist hotas av a-kassan. Så ska det inte vara i ett samhälle där det fria ordet hålls högt, skriver Rikard Ekholm, frilansande journalist och filosofie doktor i estetik vid Uppsala universitet, i en debattartikel i UNT.

Efter fem års studier visade det sig att Rikard Ekholms a-kassa, Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA), inte vill veta av honom. Orsaken är att han frilansat som journalist och kritiker.

”Hade jag inte arbetat som journalist hade a-kassan varit positivt inställd till min ansökan om arbetslöshetsersättning. Den frilansande journalistiken framträder alltså som något som varken premieras eller ens erkänns som ett riktigt jobb”, skriver han i ett debattinlägg i UNT.

Hade Rikard Ekholm efter avslutad doktorandutbildning i stället för att frilansa undervisat på universitetet hade a-kassan gett honom arbetslöshetsersättning.

Annons Annons

Han anser att a-kassereglerna inte är anpassade för hur arbetsmarknaden ser ut för frilansare.

”A-kassan vill inte basera sina utbetalningar på de arvoden jag kommer överens med tidningarna om och enkelt kan redovisa. I stället för att anpassa mallen efter verkligheten väljer a-kassan att avslå min ansökan om arbetslöshetsersättning och den a-kassegrundade tiden som doktorand klassas då som irrelevant.

Rikard Ekholm anser att ”det fria ordet begränsas effektivt av de regler som styr arbetslöshetsersättningen.”

 

 

Fler avsnitt
Fler videos