FOTO: Tor Johnsson

Karin Thunberg utsedd
till Årets stilist

24 maj, 2016

Journalistens pris Årets stilist 2015 tilldelas Karin Thunberg, frilans och tidigare reporter på Svenska Dagbladet.

Motiveringen lyder: "För att hon med reportage och intervjuer under en omfattande karriär brutit ny stilistisk mark för många journalister. Kunskap och närhet till stoffet växer fram ur personligt tilltal, trogen återgivning av mänskliga röster och omsorg om detaljen i ordval och meningsbyggnad."

– Det är väldigt roligt att få priset. Jag är glad, stolt och rörd. Och jag är innerligt glad för att jag inte i första hand fått det för mina kolumntexter utan för mina intervjuer, dem som jag lagt ner så mycket tid på, sade Karin Thunberg då hon mottog priset under en middag på restaurang Den Gyldene Freden i Stockholm på måndagskvällen. Lokalen väckte många minnen hos Karin Thunberg, som intervjuat både Cornelis Wreeswijk och Fred Åkerström där.

Hon berättade att hon lämnat en skrivarkurs som hon just nu leder i Vitemölla i Skåne, för att flyga upp till Stockholm och delta i prisutdelningen.

– Jag ser det här priset som ett hantverkspris. Det känns som en arbetsseger för allt jag gjort hittills i mitt yrkesliv. Jag jobbar jättemycket, och det är ett ensamt arbete att sitta och arbeta med texter. Man måste hålla på, stryka och flytta. Man har en säck med guldord som det gäller att få ihop.

De två andra nominerade till priset i år var Christian Olsson, SR Radiosporten, och Anna Roxvall, frilans.

Även tidigare års pristagare Carina Bergfeldt, Aftonbladet, Johar Bendjelloul, Sveriges Radio och Björn af Kleen, frilans, fanns på plats under prisceremonin.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies