Gå direkt till textinnehållet

Kanada Regering i kris tystade journalist

Kanadas studenter protesterade mot statsbesöket av Indonesiens diktator Suharto. Polisen slog tillbaka med pepparspray, batonger och hundar. TV-journalisten Terry Milewski rapporterade att självaste premiärministern beställt attacken. Nu har regeringen hamnat i blåsväder, och Milewski tystats.

Kanadas studenter protesterade mot statsbesöket av Indonesiens diktator Suharto. Polisen slog tillbaka med pepparspray, batonger och hundar. TV-journalisten Terry Milewski rapporterade att självaste premiärministern beställt attacken. Nu har regeringen hamnat i blåsväder, och Milewski tystats.

Suhartos besök skedde i samband med APECs konferens förra hösten. Studenter som ogillade diktatorns närvaro demonstrerade.

Polisen gick till attack mot demonstranterna, dränkte dem med pepparspray, knuffade bort dem från en väg de spärrat och hotade med batonger och hundar. Ett trettiotal anhölls.

Annons Annons

Närvarande journalister drabbades också av polisens hårda tag; en kameraman från landets största nyhetskanal CBC, fick svidande spray i hela ansiktet och över utrustningen. Förblindad fortsatte han att filma.

Det är denna scen i ett inslag, där reportern Terry Milewski påstår att attacken var beställd av premiärminister Jean Chrétien, som vänt allmänheten mot regeringen. Inslaget har visats otaliga gånger i riksnyheterna, och kraven på avgång haglar i parlamentet.

En så kallad opolitisk utredning sattes att undersöka händelsen. Allt skulle fram, inkluderat CBC-journalisten Terry Milewskis korrespondens med sina källor! Förutom att källorna eftersöktes och namngavs, offentliggjordes även e-posten mellan journalisten och hans källor.

I ett e-postmeddelande till en student kallade Terry Milewski regeringen för “mörkrets makter”. Ordvalet har fått regeringen att kritisera CBC för partiskhet, och protesten mot nyhetsprogrammet har lett till journalistens avstängning från fallet.

Terry Milewski kommenterar inte och CBCs Alan Dever hälsar att man inte kan tala i detta skede. Rikskända nyhetsankaret i CBC National News, Peter Mansbridge är dock bekymrad över utredningens offentliggörande av Milewskis privata korrespondens. Han känner oro över att en intern kommunikation hamnat i fokus istället för debatten om maktmissbruk.

Fallet har väckt diskussion om tryckfrihetslagarna i landet. Här saknas det i Sverige självklara meddelarskyddet.

– Kanada är inte så fritt alls, säger Anne Roberts, lärare vid journalistutbildningen i Vancouver. Journalister som vägrar avslöja sin källa, kan hamna i fängelse. Taktiken är vanligare i USA, men har använts även i Kanada.

Kanadensiska journalisters anteckningar och inspelningar kan användas som bevismaterial – mot tidningen eller honom själv. Om en förundersökning har inletts, är det till exempel kriminellt att förstöra sina anteckningar.

Domstol kan utfärda husrannsakan som ger polisen rätt att genomsöka redaktioner och journalisters hem i jakten på anteckningar, telefonnummer, bandinspelningar, biljetter, negativ, foton eller vad som helst som underlättar en utredning.

Kanadas tryckfrihetslagar ser ut ungefär som de gjorde när engelsmännen tog över 1763 och några röster för en ändring hörs sällan.

Journalistfacket är jämfört med svenska förhållanden löjligt svagt, få journalister är ens medlemmar. Allmänheten ser generellt journalisten som en högavlönad karriärist med privilegier i stället för dess språkrör.

Terry Milewski, fick nyligen Gemini–priset, landets mest prestigefyllda TV-utmärkelse, för sin rapportering om APEC. Nu har också han tystats.

Fler avsnitt
Fler videos