Gå direkt till textinnehållet

Journalistprisdebatt: Det journalistiska ansvaret är ett individuellt projekt

— Den ansvarsfulla journalistiken är helt och fullt ett individuellt projekt. Det finns inget stort och allmänt uppdrag.Det sa Göran Rosenberg när Bonniers bjöd till högtidlig journalistprisutdelning förra torsdagen.

— Den ansvarsfulla journalistiken är helt och fullt ett individuellt projekt. Det finns inget stort och allmänt uppdrag.

Det sa Göran Rosenberg när Bonniers bjöd till högtidlig journalistprisutdelning förra torsdagen.

Debatten inleddes av den amerikanske journalistgurun James Fallows — chefredaktör för veckomagasinet US News & World Report och författare till bästsäljaren “Breaking the News”.

Annons Annons

Fallows har gjort sig känd som vass kritiker av den politiska journalistiken i USA och är en av männen bakom den medborgarjournalistik eller “public journalism” som vuxit sig så stark i USA de senaste åren.

Inför den svenska medieeliten talade han om journalisten som i första hand människa och samhällsmedborgare, och om hur vi i våra yrken ska göra minsta möjliga skada, t ex på demokratin.

Konsekvensneutralitet

I den efterföljande svenska delen, kunde en minidebatt urskiljas mellan chefredaktören för Moderna Tider, Göran Rosenberg, och Aktuellts Erik Fichtelius. Rosenberg ifrågasatte Fichtelius käpphäst, nyhetsjournalistens krav på konsekvensneutralitet:

— Det är en omöjlighet, menade Göran Rosenberg. Alla perspektiv och sammanhang är valda av någon som tycker något och därmed är i princip alla berättelser subjektiva.

— Därför är och kan journalistiken aldrig vara konsekvensneutral.

Erik Fichtelius vidhöll att man i nyhetsförmedlingen inte bör ha avsikter när det gäller effekterna av det man gör. Om något är sant och relevant, då ska det också publiceras, oavsett vem som gynnas av detta.

Eget val

— Det finns inte bara ett sant och ett relevant, kontrade Rosenberg. Allt färgas av individens eget val och detta val av perspektiv och annat bör redovisas.

Janne Josefsson, Striptease, manade till mer mod och djärvhet, särskilt i dessa tider när den personliga integriteten har medvind. Ont för den enskilde kan mycket väl vara gott för saken eller samhället, menade han.

— Men vi ska veta vår makt. Ingen annan kan matcha oss om vi bestämt oss för att driva en sak. Det är en styrka, men också en fara om vi är omedvetna om vår roll.

Och att Fallows idéer också har bäring härhemma i Sverige, höll alla med om. Också utifrån den interna kritiken han mött i USA.

— Vi journalister tål inte kritik, menade Erik Fichtelius. I det avseendet är vi till och med värre än poliskåren.

Fler avsnitt
Fler videos