Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundets råd efter AD-domen: ”Se om ditt eget hus”

NT-domen Domen i Arbetsdomstolen i dag borde vara en väckarklocka för anställda journalister. Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lifs råd till medlemmarna är att ta större eget ansvar för sin fortbildning.

Johan Lif anser att ADs dom i dag rörande NT-fotografen Mikael Strands uppsägning ligger i linje med tidigare AD-domar, och han är därför inte särskilt överraskad över utfallet.

– Vi hoppades givetvis på ett positivt utfall, men det fanns en risk för ett negativt utfall. Vi menar ju att han hade så pass goda kvalifikationer att han skulle ha erbjudits en tjänst på tidningen. Vi är fortfarande övertygade om att det hade fungerat bra om arbetsgivaren velat ha kvar honom, men det ville man inte, säger Johan Lif.

En utbildad journalist som arbetat i över 30 år på en dagstidning är plötsligt inte kvalificerad för journalistiskt arbete. Vad säger det?
– Alla parter behöver titta på kompetensutvecklingen så att vi kan undvika den här situationen igen. Det ligger i allas intresse. Arbetsgivare behöver erbjuda kompetensutveckling och man behöver också själv se till att man har de kompetenser som behövs.

Annons Annons

Det faller ett större ansvar på de enskilda anställda journalisterna att se till att man är uppdaterad?
– Absolut. Arbetsgivaren har förstås ett stort ansvar, men om man ska ge ett generellt råd till medlemmar så är det att både se om sitt eget hus när det gäller kompetensutvecklingsbehov och att ställa krav på arbetsgivarna. Man ska också givetvis prata med sin lokala klubb och ställa kollektivt krav på arbetsgivaren att se över och åtgärda brister i kompetensutvecklingen.

Det finns väl många journalister ute i landet som jobbat länge på samma tjänst men som inte fått någon kompetensutveckling?
– Ja, och det är bra med variation, att pröva andra tjänster inom företaget och vara öppen för det. Det är inte alla som får de möjligheterna.

I domen konstaterar AD att en journalistutbildning i sig inte innebär att man är kvalificerad för journalistiskt arbete. Säger det något om journalistutbildningarnas kvalitet i Sverige?
– Det tror jag inte. Man måste inte ha en journalistutbildning för att kunna arbeta som journalist – det är individens kvalifikationer som räknas. Det innebär också att en journalistutbildning inte är ensamt avgörande för om man är kvalificerad, säger Johan Lif.

Fler avsnitt