Journalistförbundet: ”Inför meddelarskydd på hela arbetsmarknaden”

19 oktober, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Journalistförbundet välkomnar tisdagens fällande dom mot Attendo för brott mot meddelarskyddet, och hoppas att fler anställda vågar larma om missförhållanden i framtiden. Nästa förhoppning: Att nya regeringen inför ett meddelarskydd som gäller över hela arbetsmarknaden.

Två Attendo-anställda, en chef och en person på HR-avdelningen, döms för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. Bakgrunden är att vårdbiträdet Stine Christophersen öppet kritiserade vårdföretaget Attendos coronahantering under pandemin. Efter att ha berättat om missförhållandena i Expressen kallades hon in på ett möte med arbetsgivaren och i samband med det fick hon en skriftlig varning.

Det är just den här typen av bestraffningar som lagen är tänkt att motverka. Anställda som väljer att slå larm till media ska vara skyddade.

Domen är unik eftersom det är första gången som den nya lagen har prövats i domstol. Det är därför extra glädjande att det blev en fällande dom. När medvetenheten om lagen om meddelarskydd ökar, kommer förhoppningsvis fler våga slå larm om missförhållanden i framtiden.

Lagen om meddelarskydd i privat vård, skola och omsorg kom till 2017. Journalistförbundet hade länge drivit frågan om att privat anställda borde ha samma meddelarskydd som offentligt anställda. Domen som kom tisdag 18 oktober visar hur viktig frågan faktiskt är för att anställda ska våga vända sig till media.

Det är också intressant hur Attendo har valt att hantera åtalet emot de anställda vid företaget. Man har visserligen medgett brister i såväl coronahanteringen som i hanteringen av sin anställda Stine Christophersen. Men i rätten menade företaget att de inte brutit mot lagen om meddelarskydd. Det har skapat en osäkerhet kring vad som verkligen gäller, är skyddet tillräckligt starkt? Med dagens dom kan vi dock konstatera att den nya lagen håller måttet så här långt.

Enligt Journalistförbundet borde meddelarskydd gälla över hela arbetsmarknaden. Ett första steg vore att införa det för all verksamhet som finansieras med skattepengar. Det finns sedan tidigare ett förslag om att införa meddelarskydd inom kollektivtrafikens område (SOU 2017:41). Den nya regeringen måste nu damma av förslaget och göra verklighet av det så att fler anställda kan slå larm om missförhållanden. Det tjänar vi alla på.

Ulrika Hyllert
ordförande, Journalistförbundet

Erika Wiman Snäll
ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies