Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet startar krisfond för frilansar

Förbundet använder 2,5 miljoner kronor ur konfliktfonden för att ge frilansmedlemmar som förlorat inkomster under coronakrisen stipendier om 10 000 kronor. ”Sannolikt ett brott mot stadgarna”, säger Tomas Backlund, vice ordförande i Journalistförbundet.

Journalistförbundet inrättar en krisfond med 2,5 miljoner kronor för frilansmedlemmar som drabbats ekonomiskt av coronakrisen.

– De krisåtgärder som regeringen har vidtagit är dåligt anpassade för dem med enskild firma. Den här krisen slår utomordentligt hårt ekonomiskt mot frilansjournalister. Det handlar inte om att dessa frilansar har dåliga affärsidéer, utan om att pandemin har lett till att stora delar av samhället har stängt. Frilansar som bevakar sport och kultur har förlorat en stor del av sina uppdrag, säger Tomas Backlund, vice ordförande i Journalistförbundet.

Totalt ska 2,5 miljoner kronor fördelas till 250 frilansar, som får vardera 10 000 kronor. Stipendierna går att söka via Journalistförbundets hemsida fram till den 15 maj.

Annons Annons

– Det här räcker inte på långa vägar, men förhoppningsvis kan det innebära att ett antal frilansar slipper slås ut helt, säger Tomas Backlund.

Pengarna kommer ur förbundets konfliktfond, som ska användas vid strejk, blockad eller lockout under en arbetsmarknadskonflikt med arbetsgivarsidan.

Får ni använda konfliktfonden på det här sättet?
– Det är sannolikt ett brott mot stadgarna, men det är upp till kommande kongress att avgöra. Förbundsstyrelsen är helt medveten om detta och har fattat beslutet enhälligt. Efter den här åtgärden kommer konfliktfonden fortfarande att ha mer än dubbelt så mycket resurser som det krav som kongressen ställt.

– Det är inte ett beslut vi har fattat lättvindigt. Det är en exceptionell situation.

Du säger att det ”sannolikt” är ett stadgebrott, men stadgarna är ju tydliga: konfliktfonden får bara användas vid en konflikt, och det är detta inte fråga om.

– ​Rent formellt är det kongressen som ska avgöra om det är ett brott mot stadgarna, och ska bevilja ansvarsfrihet. Förbundsstyrelsen är förstås fullt medveten om hur stadgarna ser ut, och bedömer att det sannolikt är ett stadgebrott, säger Tomas Backlund.

Fler avsnitt
Fler videos