Journalistförbundet säger nej till lag om hemlig dataavlyssning
Skrota lagförslaget om hemlig dataavläsning som ett nytt tvångsmedel för att bekämpa allvarlig brottslighet. Det anser Journalistförbundet.
I november förra året presenterade regeringens utredare sitt förslag Hemlig dataavlyssning (SOU 2017:89), som föreslår att polisen ska ges möjlighet att i hemlighet avläsa datorer – inte bara kommunikation mellan dem.
Remissinstanser som Säkerhetspolisen och Justitiekanslern ställer sig positiva till förslaget, medan Datainspektionen säger nej, har bland andra Computer Sweden rapporterat.
Journalistförbundet uttalade sig kritiskt redan när utredningen presenterades i november och hänvisade bland annat till riskerna för källskyddet:
”Det är såklart viktigt att polisen har möjlighet att utreda brott, men det får inte gå ut över andra yrkesgruppers möjlighet att följa de lagar som finns om tystnadsplikt”, sade ordföranden Jonas Nordling.
Nu har Journalistförbundet skickat in sitt remissvar till Justitiedepartementet. Förbundet avstyrker förslaget om att införa en lag om hemlig dataavläsning, som man kallar ”ett paradigmskifte för användningen av hemliga tvångsmedel i Sverige”. Lagen skulle i praktiken innebära att polisen kan göra ”husrannsakan” i en persons dator utan att personen får veta att polisen avläst den.
I det fall regeringen ändå går vidare med förslaget måste de datorer som journalister använder i yrket helt undantas från hemlig dataavläsning, anser Journalistförbundet. I utredningen föreslås endast att uppgifter i datorer som ”stadigvarande” används i verksamhet med tystnadsplikt inte ska kunna bli föremål för hemlig dataavläsning.