Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: ”Riskerna med public service-skatt inte utredda”

I sitt remissvar, rörande public service-kommitténs förslag om att göra om dagens TV-avgift till en skatt, går Journalistförbundet till hårt angrepp på utredningen. Förbundet anser att utredarna inte gjort någon djupgående riskbedömning.

Journalistförbundet har sedan public service-kommittén i höstas presenterade sitt förslag varit starkt kritiskt till den centrala delen i förslaget, att införa en public service-skatt som ersätter dagens TV-avgift.

Nu har Journalistförbundet lämnat in sitt remissvar till regeringen. I svaret upprepar förbundet huvudargumentet att en skatt leder till att makten över public service ofrånkomligen flyttas närmare politikerna, vilket minskar public service-bolagens oberoende och riskerar att finansieringen blir en skattepolitisk fråga.

Förbundet riktar även in sig på vad man menar är en obefintlig riskbedömning i utredningen.

Annons Annons

”Avsaknaden av riskbedömning blir till exempel tydlig när utredningen avhandlar frågan om rättvisa. Utredningen konstaterar att dagens system är orättvist eftersom avgiften inte är individuell utan betalas per hushåll. Utredningen reflekterar inte över att det är så som andra avgifter är utformade på samma typ av ’marknad’ (till exempel Netflix och HBO). Inte heller reflekterar utredningen över riskerna med det förslag utredningen lägger fram. Hur kommer det att uppfattas att till exempel alla pensionärer på ett ålderdomshem ska betala tv-avgift även om det bara finns en tv? Vilka risker finns det med en sådan grundläggande förändring av systemet?” skriver Journalistförbundet i remissvaret.

Förbundet anser att det finns en outredd risk avseende de som i dag inte betalar TV-avgiften men som kommer att bli tvungna att betala en public service-skatt.

Förbundet kan se fördelar med att även personer som ogillar innehållet tvingas betala: ”Självklart ska inte heller vuxna människor komma undan med en sådan inställning till skyldigheterna som samhället som kollektiv ställt upp”, skriver Journalistförbundet, men varnar samtidigt för att en skatt kan leda till en debatt om skattesänkning i det fall konsumtionen av public service minskar. Vidare menar förbundet att det inte är säkert att public service lyckas försvara sitt innehåll gentemot dessa nya ”konsumenter” i en debatt.

Fler avsnitt
Fler videos