Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: ”Förslaget kan skada public service”

Journalistförbundet kritiserar förslaget att göra om radio- och tv-avgiften till en avgift som betalas via skattsedeln och varnar för att utvecklingen kan bli som i Finland. Även SRs VD Cilla Benkö kritiserar förslaget. UPPDATERAD.

I dag presenterade public service-kommittén sitt delbetänkande och föreslog som väntat att en individuell public service-avgift ska ersätta licensen.

Journalistförbundet kritiserar förslaget och varnar för att det riskerar att allvarligt skada public service. I en debattartikel i Svenska Dagbladet varnar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, Ulrika Hyllert, ordförande i journalistklubben på Sveriges Radio samt Lars Nilsson, vice ordförande i journalistklubben på SVT, för att skattemodellen ”ofrånkomligen öppnar upp för politiska diskussioner om innehåll som public service hittills varit relativt befriade ifrån”.

De pekar också i debattartikeln på vad som hänt med det finska public service-bolaget Yle som sedan 2013 finansieras via skattsedelen:

Annons Annons

”Politikerna i Finland var också snabba med att utnyttja möjligheten att spara skattekronor på Yle. Den årliga uppräkning av skatten som på förhand hade utlovats har hittills bara gjorts en gång, år 2014. I reda pengar innebär det ett bortfall för Yle på hela 40 miljoner euro fram till år 2020.”

Även Sveriges Radios VD Cilla Benkö kritiserar förslaget:

”Jag är bekymrad över de risker som vårt oberoende utsätts för vid en skattefinansiering, som knyter oss närmare politiken. Det gäller att vi gör saker i rätt ordning”, skriver Cilla Benkö i ett uttalande. 

”Kommitténs viktigaste uppgift har varit att hitta en finansieringslösning som säkrar vårt oberoende på lång sikt, men förslaget idag tycker inte jag gör det. Det system som föreslås kommer de facto knyta Sveriges Radio närmare politiken. Och det riskerar att göra att allmänheten framöver ser oss som en del av staten, det vill säga, ’statsradio’. Som publicist är det mycket oroande”, säger Cilla Benkö.

SVTs VD Hanna Stjärne är försiktigt positiv till förslaget, vilket Journalisten rapporterat.

URs VD Christel Tholse Willers ställer sig positiv till förlaget:

”URs användare förväntar sig att kunna titta, lyssna och ta del av utbudet när de själva vill och på de plattformar de använder. Public service måste anpassa sig utifrån användarnas behov, därför är det viktigt att finansieringen föreslås bli teknikneutral liksom ett kommande uppdrag”, skriver URs vd Christel Tholse Willers i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos