Gå direkt till textinnehållet

Journalister trakasserade av proryska grupper

Proryska separatister i östra Ukraina har hotat och hindrar journalister från att rapportera från den plats där det malaysiska flygplanet kraschade.

Sedan i fredagen har väpnade separatister fängslat och hotat minst tio utländska korrespondenter, enligt internationella rapporter och uppgifter från ukrainska organisationer som jobbar för pressfrihet. Journalister i Kiev har berättat för CPJ, Kommittén för skydd av journalister, att separatisterna hindrat ukrainska journalisters tillträde till regionen.

”Det här är en internationell tragedi som medier från alla länder har rätt att bevaka. Vi uppmanar de som kontrollerar området att göra det möjligt för pressen att göra sitt jobb, säger Nina Ognianova, CPJs koordinator för Europa och Centralasien.

Bland dem som gripits finns Dagens Nyheters utsända, som Journalisten tidigare skrivit om, den USA-baserade nyhetssajten The Daily Beast, Time Magazine, den nederländska TV-kanalen Nieuwsuur, och Kreml-kontrollerade kanalen Russia Today. Samtliga journalister släpptes efter några timmar.

Annons Annons

Journalisterna hade rest till Donetsk för att bevaka olycksplatsen men vägrades inträde till bårhuset av separatister.

Nina Nemtsova sade att rebellerna började jämföra sina knivblad framför de fängslade journalisterna. En av rebellerna sade till dem ”att han hade fått i uppgift att gripa alla journalist som besökte bårhuset”.

Rudy Bouma, journalist på Nieuwsuur, skrev på Twitter att han var tvungen att ta bort sina bilder av separatister i Donetsk eller så skulle de ”skjuta oss i huvuden.”

Journalister i Kiev berättar för CPJ att ukrainska journalister har svårare att få tillstånd att besöka de områden som kontrolleras av separatisterna är utländska journalister. Separatister kräver ackreditering från det självutnämnda informationsministeriet. De utländska korrespondenterna brukar beviljas tillstånd, de ukrainska journalisterna nekas vanligtvis och ibland fängslas de.

Pressfriheten i Ukraina, särskilt i de östra regioner, har stadigt försämrats under de senaste månaderna, visar CPJ undersökning. Minst sju journalister och mediearbetare har dödats i Ukraina sedan våldet bröt ut i februari då den förre presidenten Viktor Janukovitj flydde landet.

 

 

 

 

Fler videos
Fler avsnitt