Gå direkt till textinnehållet
Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Benkö om rysk blockad av SVT och SR: ”Djupt oroande”

Den ryska staten blockerar 81 europeiska mediesajter med omedelbar verkan. Bland dem SVTs och SRs sajter. ”Djupt oroande men inte förvånande”, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

SVT Nyheter rapporterar idag om beskedet från ryska UD, som ska vara ett svar på att EU-rådet i maj beslutade att blocka fyra ryska sajter som stödjer Rysslands propaganda och anfallskrig mot Ukraina.

”Dagens besked är djupt oroande men tyvärr inte särskilt förvånande, Ryssland stärker ytterligare greppet om den fria journalistiken och blir alltmer isolerat från omvärlden. Sveriges Radio har tidigare drabbats av den ryska mediecensuren genom blockering av vårt innehåll. Dessvärre innebär det ryska beslutet att det blir ännu svårare att bedriva fri och oberoende journalistik om utvecklingen i Ryssland,” säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett uttalande till Journalisten.

De 81 sajter som nu stoppas i Ryssland rör medier i 25 länder. Förutom SVT och SR bland andra franska Le Monde, spanska El Pais och tyska Der Spiegel, skriver SVT Nyheter.

 

Fler avsnitt
Fler videos