”Journalister är petigare med citaten”
Tidningen Arbetet drog igång en artikelserie om mediernas kris och det blev till hela sju delar. Sandra Lund som skrivit flera av artiklarna berättar om arbetet med artikelserien ”Journalistkrisen”.
LOs tidning Arbetets artikelserie "Journalistkrisen" blev en följetong. Det var inte tänkt att bli sju delar.
– Det kom in tips om fler saker vi borde skriva om så vi lade på fler delar efterhand, berättar Sandra Lund, redaktör för Inblick i Arbetet.
I serien tar Arbetet bland annat upp småorter som hamnat i medieskugga, sparpaket på skånska redaktioner, PR-branschen som tar över journalistikens roll, näthatet och växande klyftor som följd av krisen.
– Vårt uppdrag är att bevaka hela arbetsmarknaden men vi är väldigt dåliga på att bevaka vår egen bransch. Hade någon annan yrkesgrupp drabbats på det här sättet hade vi skrivit mycket om det. Journalister är en utsatt grupp och villkoren för de som jobbar i mediebranschen försämras. Men vi har självcensurerat när det handlar om oss, säger Sandra Lund.
Hur var det att skriva om din egen bransch?
– Det var lite läskigt faktiskt. Det finns en risk att man hamnar i en kollegial jargong med intervjupersonerna. Man har läst samma artiklar i Journalisten eller Dagens Media och har liknande referenser.
Är det någon skillnad på att intervjua journalister och icke-journalister tycker du?
– Journalister är petigare med citaten. Och när det var någon intervjuad som inte kom med i artikeln hörde de av sig och var besvikna. Det händer aldrig annars.