Gå direkt till textinnehållet
Dieudonné Niyonsenga innan han fängslades 2020.

Journalist torterad och inlåst i ”ett hål” i tre år

Dieudonné Niyonsenga vittnade under en rättegång i Rwandas huvudstad Kigali om tortyr och isolering under tre års tid. Han är dömd till sju års fängelse för att ha utgett sig för att vara journalist.

Journalisten Dieudonné Niyonsenga, 34, har under tre års tid varit inlåst i vad han beskriver som ”ett hål” och utsatts för daglig tortyr som lett till att han förlorat en del av sin hörsel och syn. Det berättade han under en rättegång i Kigali den 10 januari, rapporterar bland andra BBC.

Dieudonné Niyonsenga drev mellan 2018 och 2020 Youtubekanalen Ishema TV där han publicerade nyheter och kommentarer som ofta var regimkritiska. Kanalen lades ned 2022.

2020 dömdes han till sju års fängelse för att ha förfalskat ett presskort och utgivit sig för att vara journalist. Enligt rwandisk lag kan bara den statliga mediemyndigheten utfärda presskort. Till sitt försvar hävdade han att han hade rätt att utfärda företagskort, enligt domstolshandlingar som Committee to Protect Journalists tagit del av.

Annons Annons

Niyonsenga dömdes också för att ha ”förödmjukat myndigheter”, vilket inte är ett brott i Rwanda sedan 2019. Han överklagade domen och i mars 2021 friades han och försattes på fri fot, men blev gripen igen och i november 2021 dömdes han för samma brott som han friats för åtta månader tidigare, inklusive det icke-existerande brottet förödmjukande av myndighet. Han friades från den sistnämnda åtalspunkten i mars 2022 men fängelsedomen om sju år kvarstod.

Dieudonné Niyonsenga, som också går under namnet Cyuma Hassan (”Stål-Hassan” på kinjarwanda), överklagade domen och rättegången inleddes den 10 januari. Enligt BBCs utsända som var på plats under rättegången var Dieudonné Niyonsenga uppenbart svag, talade med en hes röst och hade en skada på ena ögat.

Under rättegången framkom att det inte är fängelsepersonalen som ansvarar för Dieudonné Niyonsenga utan den rwandiska underrättelsetjänsten och att de enda som har kontakt med honom i isoleringscellen är soldater, som enligt Niyonsenga misshandlar honom dagligen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos