Gå direkt till textinnehållet

Johan Mathias Sommarström: ”Aldrig sett en sådan avsky mot Sverige som efter koranbränningen”

Sveriges Radios korrespondent Johan Mathias Sommarström befinner sig i Istanbul, där avskyn mot Sverige efter Paludans koranbränning är påtaglig. ”Det är extremt viktigt att tänka på hur jag rör mig i folksamlingar.”

Johan Mathias Sommarström bevakar Mellanöstern från Istanbul. På förmiddagen idag fanns han utanför Sveriges generalkonsulat då en man som talade illa om Sverige började skjuta i luften.

– Han hade inga kulor, som tur var.

Samtidigt uppmanar idag al-Azhar-universitetet i Kairo, sunnimuslimernas högsta lärosäte, till global bojkott mot Sverige, och svenska UD avråder svenskar från att röra sig i turkiska folksamlingar.

Annons Annons

Hur fungerar det att jobba i det här spända läget?
– Jag tycker inte det är någon större skillnad. De jag intervjuar, även de som är starkt emot Sverige, respekterar min roll som journalist. Jag har varit och träffat arrangörerna till helgens demonstration mot Sverige och de som eldade upp svenska flaggan, de respekterar mig som journalist, men inte svenska myndigheter.

Samtidigt är det ett spänt säkerhetsläge, medger han.

– När det blir folksamlingar och demonstrationer i Turkiet blir det gärna upphetsat. Så det är extremt viktigt nu att tänka efter hur man beter sig om man ska rapportera från en demonstration. Man ska nog inte röra sig till folkmassans centrum, utan försöka intervjua mer i utkanten eller mer diskret.

– Vilket ju är lätt för en radiojournalist, men svårare med kameror.

Han har hamnat i svåra situationer i folksamlingar tidigare, men inte i Turkiet.

– Det har varit spänt ibland i Turkiet, men jag har aldrig känt mig direkt hotad.

Erdogandockan och Flammans satirtävling väcker stor irritation i Turkiet, men mer hos etablissemanget, säger Johan Mathias Sommarström. Men efter dansken Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen blev reaktionerna långt bredare – och starka.

– Det brände till i större folklager. Även om alla här inte bryr sig heller blev det tydligt att man hade gått över en gräns. Jag har aldrig sett en sådan avsky mot Sverige som jag ser just nu, och jag har sällan sett avsky mot ett annat land som jag ser just nu.

Turkisk polis är heller inte helt pålitlig, konstaterar han. På tisdagen tvingades Johan Mathias Sommarström radera alla bilder han tagit utanför konsulatet.

– De tvingade mig att radera, medan de tittade på. De var så slipade att jag också behövde radera ”senast raderade”.

TV4s korrespondent Terese Cristiansson är i Istanbul för att göra direktsändningar men har inte hunnit röra sig bland folk med kamera än.

– Jag har inte varit i närheten av protesterna än. Det är klart man är försiktig, man måste tänka på hur man beter sig. Nu i taxin sade jag bara att jag var från Europa när chauffören frågade.

Fler avsnitt
Fler videos