Joakim Medin på väg till IS-fronten
I juli sårades frilansjournalisten Joakim Medin av glassplitter från en granatexplosion 300 meter från platsen där han befann sig. I en månad har han varit på plats på en av världens farligaste platser – krigets Syrien. ”Det är vår skyldighet att lära oss om vad som händer här”, säger Joakim Medin till Journalisten.
Joakim Medin är den ende utländske journalist som långvarigt befinner sig i Syrien. Flera stora nyhetsmedier har under sommaren skickat in journalister för mindre uppdrag, men Joakim Medin stannar. När Journalisten når honom per telefon har han befunnit sig i landet i en månad. Han vet inte hur länge han blir kvar.
– Det har hänt oerhört mycket de senaste veckorna. USA har börjat bomba IS samtidigt som Turkiet börjat bomba de kurdiska YPG-styrkor. Konflikten har blivit mer komplicerad i och med att Turkiet gett sig in, och kriget kan fortsätta i flera år, säger Joakim Medin.
– Det känns viktigt att vara på plats och berätta. Det är inte bara kaos. Det är vår skyldighet att lära oss om vad som händer här.
Han anser att det som händer i Syrien påverkar Sverige eftersom det bor många kurder och assyrier i Sverige.
– Jag träffar många som har släkt i Sverige och många som vill fly till Sverige, men också många som vill stanna och bekämpa IS.
Under sommaren har flera av hans reportage från Syrien publicerats i svenska tidningar, flera av dem har gått i Dagens ETC. Han rapporterade bland annat om massakern på 251 civila i Kobane i Dagens ETC.
– Jag kom till Kobane en månad efter massakern. Då var jag den första utländska journalisten på plats. Det säger en del om nyhetsvärdet. Att civila avrättas på barbariska sätt i Syrien är inte en nyhet längre. Flera av de 251 personer som mördades hade jag träffat tidigare. En pojke som jag intervjuade i december hade de satt en pistol i munnen på, och tryckt av, säger Joakim Medin.
– Hur kan det komma sig att en liten frilans från lilla Sverige är den ende journalisten som sedan åker för att dokumentera massmordet på plats, efter all uppmärksamhet världspressen tidigare gav staden?
Ser du några förändringar jämfört med de tidigare resorna du gjort till Syrien?
– USA har dykt upp, och andra väststater, som det inte berättas så mycket om. Man ser spåren av dem. Det har också kommit många utländska stridande volontärer som slåss på kurdernas sida. Jag träffar på amerikaner som försöker lära sig kurdiska fraser. Här finns britter, svenskar, ja stridande från många länder. Det är ett nytt inslag jämfört med i höstas.
I februari greps han av syrisk säkerhetstjänst i nordöstra Syrien och fängslades i en vecka.
Hur är din säkerhet?
– Den är bra. Det finns många checkpoints och kontroller man måste passera, man kan inte röra sig fritt. Det är förenat med risker att vistas här men jag har eskort.
Har du varit orolig för din säkerhet någon gång den senaste månaden?
– För ett par dagar sedan satt jag bakpå en pickup när vi passerade säkerhetsstyrkor i ett regimkontrollerat område. Jag blev alldeles iskall men jag slängde en sjal över huvudet så att de inte skulle se mig. Det gick bra.
Den 20 juli inträffade något som fick honom ”stissig” som han uttrycker det.
– Det hade varit en självmordsbomb i Kobane och jag stod och läste om den i mobiltelefonen när någonting exploderade 300 meter bort. Det var en enorm explosion, alla fönster slogs ut i en radie om 700 meter. Jag blev lätt sårad och började blöda av glassplittret som yrde. Den första tanken var att det var en bilbomb, men det visade sig vara en hög med granater som folk samlat ihop. En av dem exploderade, kanske av hettan, och då exploderade hela högen, berättar Joakim Medin.
Vad är nästa mål?
– Jag ska till fronten i Sinjarbergen. Det är ett år sedan IS utförde folkmordet på yazidier där.