Jake Lynchs fredsjournalistik:”Undvik att anklaga någon part i konflikten”
Den brittiske journalisten Jake Lynch har skapat en metod han kallar freds- journalistik. Han beskriver det som ett sätt att rapportera om en konflikt som gynnar freden. Ursprungligen hade Jack Lynch konflikten i Mellanöstern i åtanke, men hans synpunkter kan vara intressanta att ta del av vid bevakning av andra oroshärdar i världen.
Den brittiske journalisten Jake Lynch har skapat en metod han kallar freds- journalistik. Han beskriver det som ett sätt att rapportera om en konflikt som gynnar freden. Ursprungligen hade Jack Lynch konflikten i Mellanöstern i åtanke, men hans synpunkter kan vara intressanta att ta del av vid bevakning av andra oroshärdar i världen.
Några av de punkter Jake Lynch anser att journalister skall tänka på då de bevakar en konflikt:
bryt
* 1. Undvik att beskriva en konflikt som om det är två parter som tävlar om ett och samma mål och att endast en kan vinna. Istället bör en journalist visa att det ofta finns fler intressen, många mål.
bryt
* 2. Undvik att beskriva en konflikt som vi mot dom, vilket lätt kan leda till att läsarna eller tittarna får en känsla av att de är hotade och rättfärdigar våld mot de andra. Istället, om en grupp anser sig tillhöra ”de goda” ställ dig då frågan hur goda de egentligen är i jämförelse med ”de onda”.
bryt
* 3. Undvik att endast beskriva en konflikt i våldsamma bilder. Istället, försök att rapportera om de långverkande konsekvenserna och psykologiska effekterna.
bryt
* 4. Undvik att parterna i en konflikt får beskriva sig själva genom att citera sina ledare eller redan kända krav. Istället, fråga efter mera långsiktiga mål. Hur kommer vanligt folk att bli påverkade av konflikten? Vad vill de förändra? Är ledarens ståndpunkt den enda eller den bästa vägen att nå dessa mål?
bryt
* 5. Undvik att koncentrera dig på vad som skiljer de två parterna åt. Istället, försök att ställa frågor som visar att de har mycket gemensamt.
bryt
* 6. Undvik att rapportera enbart om våldet. Om du utesluter allt annat blir orsaken till våldet det tidigare våldet. Istället, försök att hitta en förklaring till varför människor tar till våld som en sista lösning.
bryt
* 7. Undvik att anklaga någon för att ha startat våldet. Istället, försök att leta efter problem som båda parter delar.
bryt
* 8. Undvik att fokusera på den ena partens lidande, fruktan och sorg. Detta leder till att de två parterna i en konflikt delas in i offer och förövare. Istället, försök att så nyhetsmässigt som möjligt beskriva båda sidors problem.
bryt
* 9. Undvik ord som ruinerad, skövla, försvarslös, patetisk och tragedi. Detta gör att en grupp beskrivs som utan inflytande över sitt öde. Istället, rapportera vad som kan och bör göras för dessa människor. Fråga dem inte enbart vad de känner utan också hur de vill lösa sina problem.
bryt
* 10. Undvik oprecisa och emotionella ord som folkmord, decimerade, massaker och systematisk. Istället, var alltid precis i vad du vet. Minimera inte lidandet men reservera de starka orden för de allvarliga situationerna, annars finns det en fara för att orden blir utvattnade.
bryt
* 11. Undvik demoniserande ord som hämndlysten, grym, brutal, barbarisk. Detta beskriver alltid en parts åsikt om den andre. Att använda dessa ord innebär att journalisten tar ställning och rättfärdigar våldet. Istället, rapporter om vad du vet om de brott som begåtts och ge mycket information utan att lägga in värderande ord.
bryt
* 12. Undvik att sätta en stämpel på en part i en konflikt genom att kalla dem terrorister, extremister, fanatiker eller fundamentalister. Dessa ord används aldrig av en part för att beskriva sig själva, vilket innebär att en journalist som använder dessa ord valt sida. Istället, försök att kalla människor med det namn som de själva valt eller var mer precis i din beskrivning.
pj@sjf.se
Fotnot : Jake Lynch är korrespondent för Sky News och The Independent och har skrivit böckerna ”The peace journalist option” och ”What are journalist for?”
@länk: Alla Lynchs fredspunkter; http://www. mediachannel.org/originals/warandpeace2.shtml