Gå direkt till textinnehållet

”Jag ville få till mer ärliga samtal”

Ex-reportern Anna Sales podd om död, sex och pengar är en av USAs största podd-succéer. Med personliga intervjuer får hon kända och okända personer att öppna sig om sina misslyckade sexliv, ekonomiska skulder och tankar om döden. Men hur gör hon?

Den 25 mars är det dags för DokuPodd på Fotografiska i Stockholm, där SRs radiopoddar, dokumentärer och berättelser står i fokus tillsammans med andra inbjudna aktörer på poddmarknaden. En av årets gäster är amerikanskan Anna Sale som står bakom Death, Sex & Money, nyligen utsedd till årets podd av New York Magazine.

Anna Sale var tidigare politisk radioreporter på en statlig radiostation i USA. Hon säger till Journalisten att hon startade podden som ett svar på den frustration över "bristen på ärlighet" hon kunde känna som reporter.

– När man bevakar politiker som jag gjorde, vet man om så mycket saker som händer som politikerna aldrig vågar säga högt. Jag ville få till mer ärliga samtal, och känner mer och mer att den här showen är viktig för att motverka klyftorna mellan människor i dagens samhälle.

Vad är hemligheten bakom succén?
– Att vi har byggt en gemenskap tillsammans med lyssnarna där de är öppna för att dela sina historier. Idén bakom podden är också att starta ett samtal om de här svåra sakerna som vi alla går igenom i livet, men som många har svårt att tala om. Det är från lyssnarna vi får våra starka historier.

Hur förbereder du en intervju?
– Jag gör min hemläxa. Om någon är snäll nog att ge mig deras dyrbara tid så måste jag vara förberedd. Jag vill veta vad de sagt i tidigare intervjuer och vara säker på på att de känner att de får den respekt de förtjänar. Jag har också vissa bestämda händelser jag vill ta upp med dem.

Hur får du dem att öppna sig?
– Att verkligen lyssna är absolut viktigast. När man ber någon om att avslöja personliga tankar och känslor så måste man visa dem full uppmärksamhet. Bra följdfrågor, där man ber om fler detaljer, för att visa att man hänger med gör också att folk vill öppna upp än mer. En annan sak som är viktigt är att jag berättar att showen heter just Death, sex & Money, så jag kommer att fråga personliga frågor. Jag frågar alltså inte bara för att vara nyfiken, det finns en större mening där jag vill att vi människor ska känna att vi hör ihop och delar saker.

Vad kan du lära dig av de svenska deltagarna?
– Jag älskar att prata med svenska radiomakare eftersom det finns så mycket innovativt historieberättande här. Ett exempel på innovativ radio som görs här är The Secret, som görs av en kurdisk radiomakare som utsatts för sexuella övergrepp som liten.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt