Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
5 maj, 2017
Samtal med Alice Petrén har lagom till presidentvalet kommit ut med en ny bok om Frankrike, som hon skrivit utifrån ett material som räckt till minst två böcker till.
Sveriges Radios korrespondent Alice Petréns förra bok Made in France – stolthet och nationalism från 2015 fick fina recensioner.
När hon nu grottat ner sig i det franska samhällets förhållande till Algeriet, är det en undangömd historia hon jagar. Intresset vaknade med terrordåden; Mohammed Merahs dödsskjutningar i Toulouse framför allt, sedan attacken på Charlie Hebdo och massakern på Bataclan. Unga franska män, flera med algerisk påbrå, utförde blodiga attentat inne i Frankrike. Det fanns något mer där att berätta.
En mediehändelse som hon också beskriver i boken fick henne till slut att bestämma sig för att närma sig den algeriska frågan. Den 18 mars förra året slöt EU ett historiskt avtal med Turkiet om flyktingarna från krigets Syrien, och Alice Petrén var på plats i Bryssel:
– Jag hade sett den turkiske premiärministern gå omkring som en stolt tupp och varit på presskonferens klockan ett på natten. Det var lite surrealistiskt att dagen efter vara hemma i Paris i lägenheten och lyssna på nyhetssändningarna som i stället helt upptogs av ilskan över att president François Hollande meddelat att han samma dag skulle delta i den officiella minnesceremonin för eldupphöret med Algeriet 1962. Det är så typiskt Frankrike, det inåtvända, säger Alice Petrén.
Förlusten av Algeriet är fortfarande en känslig fråga i Frankrike samtidigt som den är politiskt viktig. De flesta presidentkandidater åker till Algeriet under sina kampanjer, eller så tar de spjärn mot Algeriet, som Marine Le Pen.
Alice Petrén har många gånger kommit i direkt beröring med den komplexa fransk-algeriska relationen, som när hon stod mitt i elden under upploppen i Paris.
– Jag mötte muslimer, personer med algerisk påbrå, som säger att de inte riktigt räknas som fransmän fast de är födda här. De kontrolleras hela tiden. Inte nödvändigtvis särbehandlade, men ändå inte likabehandlade. Det finns en lång historia som kastar sin skugga över hur det är att vara muslim i Frankrike.
Hur var det att jobba med boken?
– Det är stort ämne. Man hittar en champinjon i skogen och så upptäcker man att det är svampar överallt. Man börjar dra i några trådar och så blir det mer och mer.
Hur klarade du avgränsningen?
– Tid blev en faktor. Jag började skriva i november och det har gått fort. Det var bara att sätta punkt. Jag har massor av material kvar, jag skulle till exempel kunna skriva en hel bok om ungdomar med algerisk bakgrund i Frankrike, eller en bok om IS i Nordafrika.
Vad hoppas du att läsarna ska få ut av boken?
– Jag vill att fler ska förstå Frankrike. Historien är ständigt närvarande. Sedan hoppas jag att fler ska få veta något om Algeriet, som inte får så mycket uppmärksamhet.
FOTO: Peter Wixtröm Aftonbladet
23 juni, 2022 |
Aftonbladet-reportrarna Johanna Rapp och Mattias Sandbergs gräv om två advokater som tjänat stora summor pengar på att fuska med sina kostnadsräkningar skakar just nu det svenska rättsväsendet. ”En stor del för oss har varit att arbeta med källor inom kriminalvården för att kunna kartlägga det här fusket”, säger Mattias Sandberg.
3 kommentarer
FOTO: Julia Lindblom
10 juni, 2022 |
Skribenten Nathan Hamelberg går in som chefredaktör för Arbetaren. ”Det känns som att jag står på jättars axlar”, säger han.
FOTO: Pierre Björk
9 juni, 2022 |
Svenska Dagbladets profilerade politiska kommentator Annie Reuterskiöld sade upp sig för någon månad sedan. Nu är det klart att hon går till en roll som politisk reporter på Dagens Nyheter. ”Jag har vuxit upp med DN.”
FOTO: Sara Moein/Bokförlaget Polaris
8 juni, 2022 |
Författaren och journalisten Gellert Tamas har följt Sverigedemokraterna i 30 år. Nu kommer hans ”Den avgörande striden”, en larmande debattbok där medierna inte klarar sig undan kritik.
FOTO: Mattias Ahlm/SR
7 juni, 2022 |
Det blev Lubna El-Shanti som i sin frånvaro korades till Årets stilist när Journalisten delade ut priset i torsdags. ”En väldigt fin och glad överraskning”, säger hon.
FOTO: Banfa Jawla/SvD
2 juni, 2022 |
Boken Berättelsen om Ormen Friske tillkom ur en längtan av att få sitta på Riksarkivet. Men sedan växte lojaliteten fram gentemot de omkomna och anhöriga. ”Jag vill inte att den här händelsen ska fortsätta att vara bortglömd”, säger Jack Werner.
FOTO: Lisa Mattisson
13 maj, 2022 |
I en ny bok om svenskarnas förhållande till psykedeliska droger beskriver journalisten Leonidas Aretakis egna trippar. ”Det är för starkt att säga att det krävdes för att skriva om ämnet, men jag landade i det.”
FOTO: Lucie Laflamme
12 maj, 2022 |
I tjugo års tid har Ekots medicinreporter Anna Larsson arbetat på en doktorsavhandling om medicinjournalistik. ”Efter några år på Ekot började jag ställa mig frågan hur man kunde göra medicinjournalistiken mer användbar för allmänheten, och varför det så ofta blir fel i medier när det handlar om medicin”, säger hon.
blir skrivande fördjupningsredaktör på Expressen Kultur efter valet.
Johanna Karlsson och Staffan Florén Sandberg har rekryterats till Uppdrag granskning i Göteborg.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies