Gå direkt till textinnehållet

”Jag skrev för läsaren – inte för debatten”

Katrine Marçal, medarbetare på Dagens Nyheter, ger sig in i businessbokgenren med Att uppfinna världen – hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet.

Boken Att uppfinna världen handlar om hur vår syn på manligt och kvinnligt påverkar vilka uppfinningar som kommer ut på marknaden och boken inleds med frågeställningen varför det dröjde till 1972 innan någon tog patent på en resväska med inbyggda hjul. Svaret är chockerande dumt – det uppfattades som omanligt att inte bära sin väska, eller sin kvinnas väska. Därifrån fortsätter berättelsen i rasande takt om hur ekonomi, arbetsmarknad, samhälle och teknik har påverkats av manligt tunnelseende genom historien.

– Jag hade funderat på det där med resväskan ett tag och av någon anledning började jag kika i brittiska tidningar och hittade bilder på kvinnor med resväskor med olika sorters hjulkonstruktioner, långt innan den första resväskan med inbyggda hjul kom på 1970-talet. Jag kände att det är ett jättebra sätt att börja en bok för att det är så konkret och ett exempel på hur vardagsteknik hölls tillbaka på grund av kön, säger Katrine Marçal.

Hon arbetade med boken i ett och ett halvt år, sniffade på många olika historier och gjorde djupresearch på några lovande. Somligt fick hon välja bort.

Annons Annons

– Jag ägnade en vecka åt att försöka hitta en kopiator som man inte blir galen på, jag kollade de första barnvagnarna, och en hel del annat som sedan inte riktigt platsade. Det fanns grejer som jag ville ha med för att de passar i den här bokgenren: en berättelse om en popstjärna som barn, Steve Jobs, Napoleoncitat, militärhistoriska exempel – jag ville skriva en bok i det som Jan Gradvall kallar flygplatsgenren, fast med ett feministiskt take.

Flygplatsgenren?
– Ja, eller businessbokgenren – fackböcker som bygger på berättelser som var för sig är intressanta och som vävs ihop i ett tema. Jag är förtjust i den genren, men den är inte så vanlig i Sverige. Det visade sig vara ganska svårt att berätta på det sättet. Jag föreställde mig personen som läser boken i stället för att försöka positionera mig i debatten. I ett samtal anpassar du språk och innehåll efter den du pratar med, men att skriva en bok på samma sätt är inte lätt. Jag fick jobba med det.

Hur såg din tänkta läsare ut?
– Jag förställde mig en svensk kvinna i 40- eller 50-årsåldern som inte läser Wall Street Journal varje dag men vill lära sig saker om ekonomi och samtidigt ha en rolig läsupplevelse. Jag borde ha gett henne ett namn och en bostadsort också, men jag kom inte så långt.

Vad är den viktigaste lärdomen du vill förmedla med boken?
– Vidden av hur förblindade vi kan bli av vår syn på kön. Det här är starka grejer och handlar om grunden för ekonomin, arbetsmarknaden, och hur vi tänker. Idéer om manligt och kvinnligt påverkar vilka lösningar vi har förmåga att se.

Fler avsnitt
Fler videos