Gå direkt till textinnehållet

”Jag blev så himla arg”

Frilansfotografen Anna-Lena Wejderman attackerades av en fotbollshuligan i måndags när hon bevakade Hammarbysupportrarnas marsch från Medborgarplatsen till Tele2 arena i Stockholm för DNs räkning. Mannen tryckte upp kameran i hennes ansikte så att hon fick en smäll. Händelsen ska polisanmälas.

Inför Hammarbys match mot Degerfors i måndags samlades Bajensupportrar på Medborgarplatsen och marscherade strax före klockan 18 längs Götgatan mot Tele2 arena. Frilansfotografen Anna-Lena Wejderman bevakade marschen för DNs räkning.

– Det var ingen avslappnad stämning om man säger så. Folk var fulla och det var smällare och bengaler, berättar Anna-Lena Wejderman.

Hon började fotografera på avstånd med teleobjektiv och väntade sedan in marschen för att få bra vidvinkelbilder.

Annons Annons

– Jag ställde mig bakom en bil. De måste ju runda den och då blir det ingen konfrontation, tänkte jag. Men plötsligt ser jag att det kommer en man mot mig med handen höjd. Jag hinner bara tänka att han inte kommer att röra mig, sen trycker han upp kameran i ansiktet så att huvudet åker bakåt. Det gjorde ont och det första jag gjorde var att kolla om det kom blod, för det var en så pass kraftig smäll, säger Anna-Lena Wejderman.

När hon konstaterat att hon inte blödde vände hon sig mot mannen som ställt sig ett par meter bort och stirrade på henne.

– Jag blev så himla arg. Så jävla förbannad. Men när jag ser hur han ser ut inser jag att det inte är någon bra idé att börja prata med honom. Hela kroppen var spänd och munnen var som ett rakt streck. Han var fylld av sin egen makt och sitt adrenalin. Så jag bara står och stirrar tillbaka på honom, jag tänker att jag ska inte vika med blicken. Efter en stund vänder han på klacken och går.

Hon berättar att smärtan satt i resten av kvällen, men hon fortsatte att arbeta.

Har du varit med om något liknande förut?
– Nej, aldrig. Jag har haft att göra med personer som blivit arga och vill att man ska sluta fotografera, men ingen som har gått till angrepp. Jag blev inte rädd, mest paff och förbannad. Han har ingen rätt att stoppa medierna.

Kommer du att bevaka sådana här saker i framtiden?
– Det vill jag ju göra. Inför onsdagens match mellan AIK och Djurgården hade polisen gett AIK tillstånd att marschera samma väg längs Götgatan och planen var att jag skulle bevaka den också för DN. Men efter samtal med bildchefen på DN så kom vi fram till att det inte var en bra idé. Jag är gravid i sjätte månaden. Hade det inte varit för det hade jag velat bevaka AIK-marschen också.

– De här supportrarna är inte där för fotbollen. De är där för helt andra saker och de förstör för alla andra. Det finns inget motsvarande i någon annan del av samhället. Jag tycker att regeringen måste agera. Det är ju farligare för en journalist att bevaka en fotbollsmatch än en nazistdemonstration, säger Anna-Lena Wejderman.

Fångade du honom på bild?
– Ja, jag har en hel bildserie på honom när han kommer mot mig. Så det är ju bra.

Dagens Nyheter uppger att händelsen ska polisanmälas.

Fler avsnitt
Fler videos