Gå direkt till textinnehållet

Isaaks fall lyfts på nytt i Europaparlamentet

Fallet Dawit Isaak tas i veckan på nytt upp i Europaparlamentet. Initiativtagare är Moderaterna och Kristdemokraterna. ”Det viktigt att fortsätta hålla trycket uppe”, säger moderate parlamentarikern Tomas Tobé.

På torsdag ska en manifestation för Dawit Isaak tas upp i Europaparlamentet. Det görs efter begäran från den konservativa partigruppen EPP, efter arbete från M och KD i Europaparlamentet.

Syftet är att samla ett brett stöd bakom kravet på att Dawit Isaak omedelbart och ovillkorligt ska friges.

Tomas Tobé (M) är en av initiativtagarna.

Annons Annons

Varför är det viktigt att ta upp Dawit Isaak i Europaparlamentet just nu?
– Vi har ju fått livstecken, det gör att det känns särskilt viktigt att nu samla ett brett stöd i Europaparlamentet som kräver hans omedelbara frihet, säger Tomas Tobé.

Hans fall har lyfts i och av parlamentet flera gånger tidigare, bland annat på initiativ av tidigare parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Vad talar för att ett stöduttalande kan få effekt den här gången?
– Det är viktigt att det förhållandevis nyvalda Europaparlament vi har just nu också riktar det här kravet. Det kommer att bidra till att sätta ökad internationell press på Eritrea. Tyvärr vet vi att läget inte är så ljust, många har varit engagerade i hans fall utan att det varit framgångsrikt. Ändå är det viktigt att fortsätta hålla trycket uppe, både för yttrandefriheten och för Dawit Isaak personligen.

– Eritreas regim vill att han ska glömmas bort. Men Eritrea ska till slut känna att det är bättre att han friges än att fortsätta utsättas för den här internationella kritiken, säger Tomas Tobé.

Fler avsnitt
Fler videos