Gå direkt till textinnehållet

Iransk journalist åter fängslad

Den iranske journalisten Emadoldin Baghi, Journalistens fadderfall, har åter dömts till fängelse. Han sitter sedan i juli fängslad på tre år

Den iranske journalisten Emadoldin Baghi, Journalistens fadderfall, har åter dömts till fängelse. Han sitter sedan i juli fängslad på tre år för att som redaktör för tidningen Jomhouriat publicerat ”artiklar som favoriserade oppositionen” och sysslat med ”aktiviteter som hotar landets säkerhet”.

För sju år sedan dömdes han på liknande grunder till tre års fängelse. Han frigavs i februari 2003, men har upprepade gånger trakasserats av säkerhetspolisen. Han har bland annat hindrats från att resa till USA och ta emot ett pris för sin kamp mot orättvisorna i landet.

Vad som även irriterat makthavarna är att han i sin bok Demokratins tragedi i Iran påstår att höga officerare var inblandade i morden på flera intellektuella och dissidenter år 1998. Eftersom det är vanligt att tidningar startas och sedan förbjuds efter några månader går många journalister arbetslösa under långa perioder. Därför förekommer det en del självcensur hos journalister som arbetar. De som kliver över den osynliga gränsen för vad som är tillåtet att publicera riskerar att fängslas.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos